"Boeren hebben baat bij neerkomen aswolk"

De landbouwsector kan profiteren als de as uit IJsland naar beneden komt. "In de wolk zitten veel nutriënten, die als meststof kunnen dienen voor gewassen", klinkt het bij de Universiteit van Wageningen. Ook de Nederlandse stichting Anemoon zegt dat een dun laagje vulkanische as de grond vruchtbaarder maakt.
19 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De landbouwsector kan profiteren als de as uit IJsland naar beneden komt. "In de wolk zitten veel nutriënten, die als meststof kunnen dienen voor gewassen", aldus agrosysteemdeskundige Jacques Neeteson van de Universiteit van Wageningen. Ook de Nederlandse stichting Anemoon zegt dat een dun laagje vulkanische as de grond vruchtbaarder maakt door de grote hoeveelheid mineralen en sporenelementen in de as.

Volgens de Jacques Neeteson, deskundige op het gebied van landbouwsystemen, is vooral de zwavel in de aswolk goed voor de landbouw. "Sommige gewassen hebben door strengere eisen aan industriële uitstoot een zwaveltekort. Als de as neerkomt, zullen veel gewassen beter groeien", aldus Neeteson.

De Nederlandse stichting Anemoon, een onderzoeksorganisatie voor het marine leven, stelt dat de natuur, en indirect ook de mens, kan profiteren van de enorme hoeveelheid vulkanische as door de vulkaanuitbarsting in IJsland als die gaat neerdwarrelen. In de as zitten namelijk veel mineralen en sporenelementen, die essentiële en onmisbare bouwstenen zijn voor het leven op aarde.

De mens heeft in beperkte mate dus ook voordeel bij een vulkaanuitbarsting, aldus Anemoon. Sporenelementen zijn onder andere koper, ijzer, kobalt, mangaan en selenium. Die komen samen met mineralen in het oppervlaktewater terecht. Daar lossen ze op en vormen zo voeding voor plankton en hogere organismen.

Vulkaanuitbarstingen zorgen voor een enorme hoeveelheid van deze stoffen ineens. Mensen krijgen onmisbare sporenelementen binnen via hun voeding, aldus Anemoon. Vulkanische as kan bij het neerdwarrelen boven land voor ademhalingsklachten zorgen bij mensen met longaandoeningen. Ook kunnen de minuscule stukjes steen voor oogklachten zorgen.

Een dun laagje as maakt de grond vruchtbaarder, maar een dikkere laag verstikt de bodem. Daarentegen is aarde die bedekt is geweest met lava uitermate vruchtbaar.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek