Boeren eisen financiele steun
nieuwsEen 50-tal leden van de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en de Waalse landbouworganisatie (Federation Wallonne Agricole) waren vrijdagvoormiddag naar de Wetstraat afgezakt. Op het kabinet van de premier werd een delegatie ontvangen door medewerkers van Verhofstadt en door landbouwminister Gabriëls.
Eind maart had Gabriëls tijdens een landbouwdebat in de Kamer aangekondigd dat hij op de ministerraad financiële tegemoetkomingen zou vragen voor de geteisterde landbouwers. Vooral de rundveesector heeft het de laatste tijd hard te verduren. In de periode november 2000-februari 2001 leden ze een inkomensverlies van bijna 2 miljard frank.
Maar tijdens de recente begrotingscontrole bleek er voor de vraag van Gabriëls geen geld te zijn. Het dossier werd doorgeschoven naar de gewesten, waar het strandde. De jongste weken drongen vooral de Franstalige politieke partijen op steun aan. Gabriëls beloofde de cijfers te actualiseren en het probleem opnieuw op de ministerraad tersprake te brengen. Ook zal de federale regering nu precies uitzoeken wie bevoegd is voor het dossier (de gewesten of de federale overheid), zo verklaarde premier Verhofstadt na de ministerraad vrijdag.
Volgende week is een nieuwe vergadering gepland met de landbouwers, waar de premier dit keer wèl persoonlijk aanwezig zou zijn.
"De situatie van de rundveehouders is bijzonder penibel aan het worden", zegt Boerenbond-woordvoerder Roger Saenen. De boeren kunnen hun dieren niet meer kwijt op de markt voor een behoorlijke prijs. "Voor sommige dieren, bijvoorbeeld kalveren, is er zelfs geen bod meer". "Dit begint niet alleen een economische crisis, maar ook een psychologische crisis te worden voor de boeren".
De Boerenbond schat dat het inkomensverlies elke maand toeneemt met 500 miljoen. In Wallonië zou de toestand erger zijn dan in Vlaanderen. In Vlaanderen zijn er meer gemengde bedrijven, waar het verlies van de ingestorte rundveemarkt nog enigszins kan opgevangen worden.
De landbouwers eisen dat er directe steun komt voor de boeren (zonder langs de handelaars te gaan). Die moet door de federale overheid worden opgehoest. "Dit is een federale bevoegdheid", benadrukt Saenen. In de buurlanden is er wel al steun voor de boeren toegezegd, zo preciseerde Gabriëls ook. De minister porde de boeren aan ook de Vlaamse partijen warm te maken voor hun eisen. "Wat we natuurlijk zullen doen", aldus Saenen.
"De verwachtingen van de boeren staan hooggespannen. Als er volgende week geen oplossing uit de bus komt, kan de boel ontploffen", waarschuwt de Boerenbond-woordvoerder.
Bron: Belga