nieuws

Boerderij voor thuislozen lokte 256 mensen in 2006

nieuws
Twee keer per week trekken Brusselse thuislozen naar boerderij Kodiel in het groene hart van Peizegem. Elke dinsdag- en vrijdagochtend worden ze opgepikt door een minibus. "We zijn geen minimanège, maar passen wel het principe van de hippotherapie toe. Ook al kost het sommigen maanden om op een paard te kruipen, het effect is onovertrefbaar", zegt initiatiefnemer Hedwig Dom. En voor wie een paard echt te groot is, zijn er ook ezels. Vorig jaar kreeg Kodiel 256 zorgbehoevenden over de vloer.
14 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Twee keer per week trekken Brusselse thuislozen naar boerderij Kodiel in het groene hart van Peizegem. Elke dinsdag- en vrijdagochtend worden ze opgepikt door een minibus. "We zijn geen minimanège, maar passen wel het principe van de hippotherapie toe. Ook al kost het sommigen maanden om op een paard te kruipen, het effect is onovertrefbaar", zegt initiatiefnemer Hedwig Dom. En voor wie een paard echt te groot is, zijn er ook ezels.

Als toenmalig directeur van onthaalhuis Albatros stelde Dom zes jaar geleden vast dat voor een groep mensen maar geen oplossing gevonden werd. "Vaak licht mentaal gehandicapten of mensen met psychiatrische problemen, ook ouderen die op werkvlak te vaak de deur gewezen waren. Zij dreigden te verdwijnen in het isolement van de grootstad. Ze kregen al vaak het gevoel dat ze er niet bijhoren en dat maakt dat ze erg moeilijk te benaderen zijn", klinkt het.

Op boerderij Kodiel krijgen de thuislozen slechts één opdracht: zich op hun gemak voelen. "We verzorgen er de koeien, schapen en geiten. Dat geeft ons verantwoordelijkheid en ook de taakverdeling verloopt altijd vlot, ook al is niemand verplicht om iets te doen", zegt Jean (43). Hedwig Dom wil weer passie opwekken bij de thuislozen. "Ze mogen kiezen wat ze doen en worden niet verplicht om over hun problemen te praten. Dat gebeurt dan ook niet".

Vorig jaar kwamen 256 verschillende mensen naar Kodiel. Velen onder hen komen al jaren, zij het soms met tussenpozen. Kodiel is het beheren van het onvoorspelbare, glimlacht Dom. Structurele subsidies zijn er overigens al jaren niet meer. "Dankzij sponsoring en de hulp van vele sympathisanten kunnen we voor de nodige basisinfrastructuur blijven instaan", zegt Dom. "Maar ideaal is het natuurlijk niet".(KS)

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek