nieuws

Boer zoekt akker en klanten voor zelfoogstboerderij

nieuws
Michiel Van Poucke zoekt een akker waar hij zijn 'zelfoogstboerderij Wijveld' kan opstarten. "Ik ga op een biologische manier groenten en fruit telen. De klanten, die vooraf ingeschreven hebben, zullen zelf kunnen oogsten", legt hij het principe uit. Van Poucke loopt al enkele jaren stage op boerderijen in het Gentse. "Ik volgde een opleiding bio-landbouw. Op de plannen voor dit project loop ik al een paar jaar te broeden".
6 november 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Michiel Van Poucke zoekt een akker waar hij zijn 'zelfoogstboerderij Wijveld' kan opstarten. "Ik ga op een biologische manier groenten en fruit telen. De klanten, die vooraf ingeschreven hebben, zullen zelf kunnen oogsten", legt hij het principe uit. Van Poucke loopt al enkele jaren stage op boerderijen in het Gentse. "Ik volgde een opleiding bio-landbouw. Op de plannen voor dit project loop ik al een paar jaar te broeden".

De theorie is vrij eenvoudig. "Ik onderhoud een akker met daarop een brede waaier verschillende teelten, allerlei groenten en fruit. Als een bepaalde groente klaar is om geoogst te worden, laat ik dat weten aan de klanten. Zij komen dan die groente oogsten en ze nemen mee wat ze nodig hebben. Aan het begin van het seizoen hebben de klanten zich ingekocht. Bij een gelijkaardig project in Leuven kost dat ongeveer 165 euro per volwassene, dat zou ook ongeveer mijn prijs zijn", aldus Van Poucke.

Eerst moet Van Poucke een akker vinden, want een boer zonder grond is als een café zonder bier. "Ik had gehoopt een stuk grond dicht bij Gent te vinden. De mensen zouden te voet of met de fiets naar het veld kunnen komen. Maar in Gent leeft het idee dat elk stukje grond omgevormd moet worden tot bos. Daardoor moet ik al zoeken buiten de stadsring. Ik heb nu kans op een lap grond in Laarne of in Lochristi. Dat is ver, maar dat zal ook wel lukken".

Van Poucke wil starten met een stuk van ongeveer één hectare. Daarmee kunnen ongeveer 150 mensen bevoorraad worden. "Ik ga niet als een boekhouder elk stuk groente tellen die de mensen meenemen, maar als iemand overdrijft en meer meeneemt dan de bedoeling is, zeggen we de overeenkomst op. In Leuven hebben ze nog maar één iemand op de 200 er moeten uitzetten".

"Het is een zelfregelend systeem. Het biedt de mensen ook zoveel meer. Ze leren weer leven met de seizoenen, ik ga bijvoorbeeld geen tomaten hebben in de winter. En het zal goedkoper zijn dan in de winkel omdat er geen tussenhandel is en je zelf oogst", zegt de boer. Van Poucke doopte zijn project het 'Wijveld'. Er doken al een 40-tal geïnteresseerden op.(KS)

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek