Colruyt: "Landbouwers viseren ons ten onrechte"

De blokkade van het distributiecentrum van Colruyt in Halle, waar verse producten worden gestockeerd, is opgeheven. Sinds donderdagavond mochten uitgaande vrachtwagens met verse producten al door, vrijdagmiddag kregen ook binnengaande trucks vrije baan. De boeren hadden de laatste dagen het vizier gericht op de distributiecentra. Colruyt werd daarbij sterk geviseerd omwille van zijn grondaankooppolitiek. Het kwam uiteindelijk tot een onderhandelde oplossing tussen Colruyt en de boeren, hoewel Comeos, de belangenvertegenwoordiger van de handel, vrijdagnamiddag met een gerechtelijk bevel zwaaide om de blokkades stop te zetten. Uiteindelijk waren tegen het einde van het weekend alle blokkades achter de rug.

2 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 4 februari 2024 17:58
Lees meer over:
distributiecentrum Colruyt protest controle

In twee fases is het Colruyt-distributiecentrum in Halle, dat enkele dagen geblokkeerd werd door boeren, vrijgegeven. Sinds donderdagavond mochten vrachtwagens met verse goederen voor Colruyt-winkels vertrekken. Binnenkomende vrachtwagens - in het bijzonder degene met niet-Belgische producten aan boord - werden nog tegengehouden. Ook deze laatste goederenstroom kan sinds vrijdagmiddag ongehinderd terecht op de laad- en loskades van het distributiecentrum. Dat laat Koen De Sutter, melkveehouder uit Peperingen en één van de actievoerende boeren, weten.

lege supermarktrekken Colruyt

De opheffing van de blokkades komt er na een overleg tussen Colruyt en de boeren. Daarin heeft de retailer enkele beloftes gedaan om de boeren te steunen. "Colruyt heeft aangegeven dat ze onze bezorgdheden gaat meenemen, dat we mee aan tafel kunnen zitten in vergaderingen met Comeos, en dat er in de toekomst regelmatig overleg zal plaatsvinden", vertelt Koen De Sutter. "Aanvullend hebben ze samen met ons een brief opgestuurd naar de overheidsinstanties waarin we onze zorgen en eisen kenbaar maken." Aan het overleg met Colruyt namen zowel Vlaamse boeren, vooral vanuit het Pajottenland en Zuid-West-Vlaanderen, als Waalse landbouwers deel.

De depots van Gellingen en Woelingen, in Henegouwen, werden nog een tijd langer geblokkeerd, maar uiteindelijk kwam er in de loop van vrijdag ook een oplossing voor deze twee distributiecentra uit de bus. De gevolgen van deze blokkades bleven niet in de winkels. Sociale media werden afgelopen weekend overspoeld met foto's van lege supermarktrekken. Zeker in de groente- en fruitafdelingen waren er grote tekorten, maar ook de voorraad van andere producten geraakte op.

Meerdere supmarkten in vizier van boeren

Colruyt is niet de enige retailer die geviseerd wordt door actievoerende boeren. Ook Delhaize, Lidl, Aldi en Carrefour hebben problemen. Dat constateert ook veiling BelOrta waar de voorbije dagen al verschillende bestellingen door supermarkten geannuleerd werden. De boeren viseren de supermarkten omdat deze geen enkele voorrang zouden geven aan Belgische producten en ook omdat de prijs in de supermarkt niet in verhouding zou staan met de prijs die boeren krijgen.

In het geval Colruyt klinkt er ook aanvullend kritiek op de aankooppolitiek van de supermarktketen rond landbouwgronden. Enkele jaren geleden is Colruyt gestart met het verwerven van landbouwgrond in drie Belgische provincies. Bij sommige boerenorganisaties is te horen dat een agressieve inmenging van Colruyt op de grondmarkt de prijzen verder opvoert en het voor familiale boeren onmogelijk wordt om landbouwgrond op te kopen. Daarnaast zouden boeren die het land van Colruyt bewerken geen vrijheden hebben.

In een persbericht van donderdag gaat Colruyt in op deze kritiek die volgens haar gebaseerd is om misverstanden. “Er is ook op géén enkele manier sprake van een agressief aankoopbeleid van landbouwgronden, zowel wat hectares als wat prijzen betreft. Als de prijs van een beschikbare landbouwgrond voor ons te hoog wordt, haken we af en we overbieden niet. We houden ons aan de marktprijs. Er bestaat vandaag geen enkele case waar we exuberante bedragen zouden geboden hebben – die informatie is pertinent onwaar”, stelt Saskia De Block, eindverantwoordelijke voor Landbouwstrategie bij Colruyt Group.

"Geen ambitie op groot landbouwgrondbezitter te worden"

Colruyt benadrukt dat de retailer geenszins de ambitie heeft om grootgrondbezitter te worden en dat ook niet is. Momenteel bezit het 570 hectare landbouwgrond in België, waarvan ongeveer 400 in Wallonië en de rest in Vlaams-Brabant en Limburg. “Wallonië heeft in totaal zo’n 750.000 hectare landbouwgrond. Slechts 0,05 procent van de beschikbare grond in het zuiden van ons land is in bezit van Colruyt Group. Op een totaal Belgisch landbouwareaal van 1,3 miljoen hectare zijn we een nog kleinere speler”, nuanceert het bedrijf.

De retailer startte enkele jaren geleden met het verwerven van landbouwgrond, waarmee het naar eigen zeggen de aanvoer van Belgische producten in de winkelrekken wil veiligstellen. “We merken dat landbouwgrond alsmaar populairder wordt. Niet alleen landbouwers, maar ook natuurorganisaties, industriële bedrijven, lokale ondernemers en bemiddelde particulieren willen landbouwgrond kopen. Wij hebben enkele jaren geleden beslist om niet langer afzijdig te blijven en ook landbouwgrond te kopen waar we een opportuniteit zagen. Met als belangrijke doelstelling: garanderen dat landbouwgrond effectief landbouwgrond blijft, en dat we samen met lokale landbouwers ons Belgisch productaanbod kunnen verankeren”, zegt De Block.

"Win-winsituatie voor boer en Colruyt"

De Block vervolgt dat de samenwerking met landbouwers op Colruyt-grond op gelijkwaardige basis is vormgegeven. “Het is voor ons van groot belang dat we in deze context samenwerken met onafhankelijke landbouwers. Het is een win-winsituatie, omdat de landbouwers op deze manier extra inkomsten kunnen genereren, zonder daar zelf grote investeringen voor te moeten doen. Belangrijk om hierbij te benadrukken is dat we steeds in overleg met de landbouwer kijken welke samenwerkingsvorm op dat moment het beste past.”

Ook de beschuldiging dat retailers geen voorrang zouden geven aan lokale producten, wijst Colruyt resoluut van de hand. “Colruyt Group zet al jaar en dag in op zoveel mogelijk lokale sourcing en slaagt daar voor heel wat categorieën ook heel goed in”, klinkt het bij de retailer. Zo komt bijna 100 procent van het vlees, melk en eieren uit België. Fruit en groenten komt voor 75 procent van Belgische bodem. “In onze rekken zijn producten van bijna 6.000 Belgische landbouwbedrijven te vinden”, klinkt het.

Colruyt Group spreekt in het persbericht over “cruciale partners” als het over landbouwers gaat. “Als zelf nog enige echte Belgische retailer, bestaat er veel begrip voor de besognes van de Belgische boeren”, klinkt het. De retailer heeft blijkbaar ook de boeren in Halle kunnen overtuigen. "We voelen dat Colruyt ook wil dat er een toekomst is voor de boeren", besluit Koen De Sutter.

Na hun vertrek bij de distributiecentra zorgden de boeren ervoor dat ze de sites achterlieten zoals ze die voor hun protest aantroffen. Rommel werd opgeruimd, wegen proper gespoten en vernield gras opnieuw ingezaaid.

Comeos dreigt met juridische acties

Terwijl het in Halle tot een onderhandelde oplossing kwam tussen de retail en de protesterende boeren, lijkt dat voor andere distributiecentra minder evident. Handelsfederatie Comeos is daarom naar de rechter gestapt om dwangbevelen tot ontruiming te vragen. "Als de boeren hun blokkades aan de distributiecentra van verschillende warenhuisketens vrijdag niet stopzetten, zullen juridische acties volgen", klinkt het vrijdagnamiddag nog.

Comeos-topman Dominique Michel zei dat hij begrip heeft voor de moeilijke situatie van de boeren. De situatie wordt echter precair als de magazijnen geblokkeerd blijven, klinkt het. "Onze essentiële job, namelijk het bevoorraden van onze klanten komt nu in het gedrang. En dus moeten de blokkades opgeheven worden."

Uiteindelijk werden alle blokkades van distributiecentra in de loop van het weekend opgeheven zonder dat er juridische stappen moesten ondernomen worden.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek