Blauwtong verspreidt zich als een lopend vuurtje in Europa
nieuwsUit gegevens die de VILT-redactie verzamelde, blijkt dat het aantal uitbraken van het blauwtongvirus in verschillende Europese landen aan een razendsnel tempo toeneemt. Niet alleen in België gaat de curve steil omhoog, ook onze buurlanden zien de uitbraakcijfers fors stijgen. Nederland is koploper en heeft dit jaar al ruim 3.800 uitbraken op de teller staan. Voor het eerst in 15 jaar is nu ook blauwtong aangetroffen in Denemarken.
België
Uit nieuwe cijfers van het federaal voedselagentschap FAVV blijkt dat het aantal besmettingshaarden in heel België oploopt tot 603. Op dit moment bestaat er geen medicijn tegen het blauwtongvirus maar er zijn wel drie vaccins die de dieren beter zouden beschermen tegen het virus. In een open brief roept de Commissie Natuur -en Landschapsbeheer (CNLB), een onderdeel van de vereniging van professionele schapenhouders, nu op om de vaccins gratis te maken. Dat schrijft VRT NWS. Ze roept op om de verspreiding van het blauwtongvirus kordater aan te pakken en schapenhouders te vergoeden voor het vaccineren van hun kudde. Een vaccin kost tussen de 3,6 en 4,1 euro, waardoor de kosten voor veehouders aanzienlijk kunnen oplopen. De vereniging van professionele schapenhouders heeft ook kritiek op de “onbestaande communicatie” vanuit verschillende overheidsinstanties. “Het gebrek aan communicatie zorgt alleen maar voor meer onduidelijkheden”, klinkt het.

Uitbraken van blauwtong in België overschrijden kaap van 500
12 augustus 2024Nederland
Dit jaar is het blauwtongvirus op Europees grondgebied voor de eerste keer vastgesteld in Nederland rond half juni. Het aantal uitbraken bij onze noorderburen tikt aan tot 3.807. Sinds de laatste melding afgelopen maandag zijn er 898 getroffen locaties bijgekomen. Dat is de snelste stijging in een halve week sinds het virus vorige maand weer in Nederland opdook. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dieren raken vooral besmet op boerenbedrijven, met name in Twente en de Achterhoek. Ook in Noord-Brabant en Limburg wordt het virus veel vastgesteld. In andere delen van het land verspreidt blauwtong zich ook snel, al ligt het officiële aantal besmettingshaarden in verhouding aanzienlijk lager in het westen van het land.
De Nederlandse landbouwnieuwswebsite Nieuwe Oogst benadrukt dat de cijfers een optelsom zijn van het aantal klinisch positieve en PCR-getest positieve besmettingen. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen zonder dat dit verder is onderzocht in een laboratorium. Een PCR-positieve test wordt door bloedonderzoek bevestigd.
Duitsland
Ook in Duitsland zijn er nu steeds meer uitbraken van blauwtong. Sinds begin dit jaar werden al 1.885 gevallen gemeld. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Landbouw. Vorig jaar ging het slechts om 23 cases. Het grootste aantal gevallen situeert zich in het westen van het land, maar de ziekte rukt ook op naar het noorden. In juni heeft de Duitse regering een voorlopige goedkeuring gegeven aan drie types vaccins, in afwachting van de Europese goedkeuring, die er wellicht in de herfst komt.
Denemarken
Ook in Denemarken zijn twee schapen positief getest op een bedrijf in het zuidelijke Travsted, niet ver van de Duitse grens. Het bedrijf meldde vorige week een vermoeden van blauwtong bij de Deense veterinaire autoriteiten. Eén van de 180 schapen stierf en vertoonde symptomen die op blauwtong leken. Naast schapen wordt op het bedrijf ook rundvee gehouden. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat in Denemarken blauwtong is aangetroffen. Hierdoor verliest het land zijn blauwtongvrije status.
Frankrijk
Sinds november 2017 zijn er twee serotypen van het blauwtongvirus aanwezig in Frankrijk: BTV8 en BTV4. Eind 2023 werd in Nederland een nieuw serotype ontdekt: BTV3. Dit serotype was voorheen niet aanwezig op Europees grondgebied, met uitzondering van enkele gevallen op Sardinië en Sicilië in 2017.
Een eerste uitbraak van blauwtong serotype 3 werd op 5 augustus in Frankrijk bevestigd in het departement Nord. Op 8 augustus werden in Frankrijk drie uitbraken bevestigd in de departementen Nord, Aisne en Ardennen. Verplaatsingen vanuit deze zone naar de rest van het Franse grondgebied zijn beperkt: dieren die vatbaar zijn blauwtong moeten twee weken vóór hun vertrek een ontsmettingsbehandeling met insecticide hebben ondergaan met en negatief scoren op een screeningstest.
Een korte geschiedenis
Eerder in 2006 al veroorzaakte het blauwtongvirus ernstige uitbraken in Noordwest-Europa, inclusief in Nederland, Duitsland en België. Knutten (een kleine muggensoort, red.) dragen het virus over op herkauwers die na een besmetting ernstige symptomen kunnen vertonen met in sommige gevallen de dood tot gevolg. Het blauwtongvirus is de laatste vijf jaar in opmars op Europees terrein. Door de verandering van het klimaat heeft de ziekte zich vanuit Zuid-Europa verder naar het noorden kunnen verspreiden. In 2020 werden grote uitbraken gemeld in Duitsland en Frankrijk, terwijl in 2021 en 2022 nieuwe gevallen werden ontdekt in Spanje en Italië. In Nederland werd de ziekte nadien opnieuw ontdekt in 2023, waarna het ook verscheidene landen in West-Europa trof.

Bron: Eigen berichtgeving / VRT / internationale media