Uitbraken van blauwtong in België overschrijden kaap van 500
nieuwsHet aantal uitbraken van het blauwtongvirus in ons land heeft de kaap van 500 overschreden. Volgens cijfers tot en met vrijdag van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zijn er nu al in totaal 501 besmettingshaarden. FAVV duidt evenwel dat de cijfers verwijzen naar het aantal uitbraken en niet naar de besmettingen omdat niet elk ziek dier apart getest wordt. Het aantal besmette dieren ligt dus nog een stuk hoger.
Virus woedt verder
Het aantal uitbraken met het blauwtongvirus neemt in België aanzienlijk toe. In een eerder verschenen VILT-artikel las u al dat het officiële cijfer vorige week opliep tot 222. De besmettingshaarden met het blauwtongvirus zijn meer dan verdubbeld tot 501 en dat op net geen week tijd. De brandhaard van de uitbraak bevindt zich nog steeds in Antwerpen, Luik en Limburg, met respectievelijk 118, 87 en 80 uitbraken. In Vlaams-Brabant gaat het om 59 haarden, Oost-Vlaanderen volgt met 57 uitbraken en ook West-Vlaanderen blijft niet langer gespaard met drie uitbraken bij schapen. Over de taalgrens is sprake van 39 haarden in Namen, 23 in Henegouwen, 19 in Waals-Brabant en 16 in Luxemburg.
Blauwtong is een virale aandoening die voorkomt bij schapen, runderen en andere herkauwers. Vooral schapen gaan gebukt onder de ziekte en dat blijkt ook uit de cijfers. Er zijn namelijk 303 schapen besmet, 197 runderen en één geit. De uitbraken zullen naar verwachting nog zeker tot eind deze zomer aanhouden. De niet-besmettelijke virusziekte wordt overgedragen door knijten, een soort kleine mug. Wanneer het kouder wordt, worden de muggen minder actief.

Forse stijging in blauwtongbesmettingen
7 augustus 2024Hoe herken je blauwtong?
Ons land verloor zijn ziektevrije status in 2023, toen het blauwtongvirus werd aangetroffen op een klein schapenbedrijf in Merksplas. Hiervoor was al duidelijk dat de dierziekte zich snel verspreidde zoals in Nederland. Intussen zijn ook dieren in Frankrijk getroffen.
De klinische verschijnselen van blauwtong kunnen worden samengevat met FFF (Fever, Face, Feet). De symptomen worden vooral bij schapen waargenomen. De dieren vertonen hoge koorts, zwelling in de kop, inclusief tong en lippen en er kunnen ontstekingen, blaasjes en letsels optreden in de muil. Andere symptomen zijn pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven. Dieren eten niet meer, liggen veel, lopen kreupel of staan met een bolle rug om de pijn in de poten te verlichten. Hierdoor kunnen ze vermageren. Drachtige dieren kunnen verwerpen of er kan misvorming optreden bij de ongeboren lammeren. In zeer ernstige gevallen kleurt de tong blauw. Ofwel sterft het dier binnen acht tot tien dagen, ofwel start een traag herstel van twee tot drie weken. De gevoeligheid van schapenrassen voor blauwtongvirusinfectie is erg verschillend. Infecties bij runderen, geiten en kameelachtigen zoals alpaca’s en lama’s verlopen vaak zonder duidelijk waarneembare klinische verschijnselen. Een blauwtonginfectie kan wel verminderde melkproductie en onvruchtbaarheid tot gevolg hebben.
Preventie en vaccinatie
De bescherming van dieren tegen de knijten door het gebruik van insecticiden is niet erg doeltreffend op kuddeniveau of nationale schaal. Nieuwe vaccins tegen blauwtongvirus serotype 3 om runderen en schapen te beschermen zijn momenteel beschikbaar na een noodbeoordelingsprocedure uitgevoerd door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en kunnen worden toegediend door dierenartsen. Meer informatie over de vaccins en de ziekte vindt u op de websites van het FAGG en het FAVV. Blauwtong is niet gevaarlijk voor de mens.

Bron: Eigen berichtgeving/ Belga/ WUR/ Sciensano/ FAVV/ DGZ