Blauwtong afkomstig uit Zuid-Afrikaans laboratorium?

Het blauwtongvirus dat landbouwers in België en de ons omringende landen al meer dan twee jaar teistert, is mogelijk afkomstig uit een Zuid-Afrikaans laboratorium dat vaccins produceert. Dat stelt de Nederlandse landbouworganisatie LTO, die zich voor deze stelling baseert op bevindingen van de Amerikaanse blauwtongexpert James Maclachlan van de Universiteit van Californië. Maclachlan hield het voorbije weekend over de verspreiding van blauwtong een lezing in Wenen.
19 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

België en Nederland stellen samen een dossier op voor de Europese Commissie rond de herkomst van het blauwtongvirus, types 6 en 11. Dat zegt Lieve Busschots, de woordvoerster van het Voedselagentschap. De Nederlandse landbouworganisatie LTO vermoedt dat blauwtong afkomstig is uit een Zuid-Afrikaans laboratorium.

Het Voedselagentschap bevestigt de vermoedens dat blauwtong van de types 6 en 11 via vaccins in ons land terechtkwam, "op basis van gegevens waarover we beschikken, het genetisch materiaal van het virus, maar ook omdat telkens maar 1 à 2 positieve gevallen in een bedrijf werden vastgesteld", zegt Busschots. "We weten ook dat er vaccins geproduceerd worden in Zuid-Afrika. Maar hoe het virus hier precies terechtkwam, is voor ons onbekend".

Bij LTO vermoedt men dat de blauwtongvirussen die de boeren in België en de ons omringende landen al meer dan twee jaar teisteren afkomstig zijn uit het laboratorium Onderstepoort in Zuid-Afrika, dat levende blauwtongvaccins produceert. Die levende vaccins bevatten een afgezwakte vorm van het blauwtongvirus.

De landbouworganisatie baseert zich voor die stelling op verklaringen van de Amerikaanse blauwtongexpert James Maclachlan. Die zei onlangs tijdens een lezing in Wenen dat het Europese referentielaboratorium in het Britse Pirbright heeft vastgesteld dat de in België en Nederland gevonden virussen heel erg lijken op het Zuid-Afrikaanse vaccinvirus. Omdat de zogenaamde levende vaccins niet toegestaan zijn in de Europese Unie zijn het gebruik en de levering ervan illegaal.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek