"Pawpaw en lupine eindelijk uit illegaliteit"

De federale overheid neemt eindelijk stappen om lupine en pawpaw te legaliseren voor menselijke consumptie. Dat meldt Patrick De Ceuster van Wervel. Door de wet op de plantenbereidingen die in 1997 door toenmalige minister van Volksgezondheid Marcel Colla werd uitgevaardigd, belandden diverse zaden en vruchten plots in de illegaliteit. Voor zoete lupine wordt nu aan een wetswijziging gewerkt, terwijl voor pawpaw een uitzondering zou gemaakt worden op de wet.
19 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

De federale overheid neemt eindelijk stappen om lupine en pawpaw te legaliseren voor menselijke consumptie. Dat meldt Patrick De Ceuster van Wervel. Door de wet op de plantenbereidingen die in 1997 door toenmalige minister van Volksgezondheid Marcel Colla werd uitgevaardigd, belandden diverse zaden en vruchten in de illegaliteit.

Voor zoete lupine wordt nu aan een wetswijziging gewerkt, terwijl voor pawpaw een uitzondering zou gemaakt worden op de wet. Pawpaw is een tropische vrucht die zonder veel problemen bij ons geteeld kan worden. Momenteel staan er een duizendtal bomen in ons land, aldus De Ceuster.

Alle delen van de boom, met uitzondering van de rijpe vrucht, bevatten acetogeninen, die licht toxisch zijn. "Voor biologische productie is de boom uitermate geschikt. Van de schors wordt zelfs een biologisch bestrijdingsmiddelen gemaakt. Er wordt ook veelbelovend onderzoek op gedaan naar geneesmiddelen tegen kanker", luidt het bij Wervel.

Wat lupine betreft, merkt De Ceuster op dat onze buurlanden de voorbije jaren volop experimenteerden met zoete lupine als alternatieve eiwitbron. "België was het enige land waar lupinezaden verboden waren met uitzondering van toepassingen in wafels, koekjes en veevoeder. Daar komt nu gelukkig verandering in".

Wervel zou graag ook vezelhennep van de zwarte lijst krijgen. "De pioniers die vezelhennep telen, zouden het uiterst voedzame zaad en de lekkere olie graag vermarkten, apart van de vezels die industriële verwerking vereisen. België is het enige land dat dit verbiedt. Zelfs in een conservatief land als de VS mogen hennepzaad- en olie vrij verkocht worden", aldus De Ceuster.

"We zijn ermee akkoord dat spacecake niet in de winkelrekken thuishoort, maar de overheid moet een onderscheid maken tussen THC-houdende hennep en vezelhennep", meent Wervel. Volgens de vereniging scharen ook Boerenbond, ABS, BioForum, FWA en Fugea zich achter deze vraag, net zoals Delhaize en Colruyt. "Gisteren vond ik al lupinen in Colruyt", besluit De Ceuster. 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek