Al 2.673 landbouwers aangemeld om asbestdak te verwijderen

In totaal hebben al 2.673 landbouwers zich aangemeld om hun asbestdaken te verwijderen sinds het sectorprotocol voor de verwijdering van asbestdaken in de landbouwsector van start ging in 2021. Omdat de vraag groot blijft, lanceert OVAM een nieuwe aanbesteding waarbij opnieuw 1.200 landbouwers zich kunnen aanmelden om binnen het jaar hun asbestdak te verwijderen.

31 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 31 januari 2024 16:48
Lees meer over:

Met het sectorprotocol asbestveilige landbouwdaken kunnen land- en tuinbouwers kosteloos een beroep doen op de inzamelaar die de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) aanstelde om de gedemonteerde asbestdaken bij landbouwers aan huis in te zamelen. De inzamelaar komt het asbestafval ophalen aan het bedrijf en brengt het naar een erkende stortplaats of afvalverwerker. Dit protocol werd in 2021 in het leven geroepen.

Om hiervan gebruik te maken moeten landbouwers binnen het jaar na goedkeuring van hun aanmelding hun asbestdak (laten) verwijderen en de ophaling inplannen. De ontmanteling van het oude dak zit niet inbegrepen in de dienstverlening van OVAM. Ook het plaatsen van een nieuw dak is voor de rekening van de landbouwer. Op die manier wil de Vlaamse overheid versneld van de oude asbestdaken af geraken.

Bij 1.652 landbouwers werd het asbestdak al opgehaald, samen goed voor 1.021.350 vierkante meter asbestdaken. Ruim acht procent van de landbouwers verwijderde dit dak bij sloop, ruim 77 procent in het kader van een renovatieproject en zo’n 14 procent in het kader van herbouw. Tegelijk wil men landbouwers ook aanmoedigen om zonnepanelen op hun dak te leggen. Netbeheerder Fluvius biedt een premie wanneer zij zonnepanelen op niet-verwarmde ruimtes plaatsen.

 Voor nog eens 1.021 landbouwbedrijven staat de verwijdering van een asbestdak momenteel op de planning. Maar de vraag naar asbestverwijdering blijft groot. “Om die reden hebben we een nieuwe aanbesteding uitgeschreven waardoor nog eens 1.200 landbouwers zich kunnen aanmelden om binnen het jaar hun asbestdak te demonteren”, schrijft OVAM in een persbericht. “Eenmaal ook dit aantal aanmeldingen is bereikt, zullen we opnieuw een wachtlijst voorzien.”

“De Vlaamse steun voor de verwijdering van asbestdaken bij land- en tuinbouwbedrijven bleek enorm populair en werd een groot succes”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in datzelfde persbericht. “Om ervoor te zorgen dat andere enthousiaste landbouwers niet uit de boot vallen, lanceren we nu een derde oproep. Op die manier zullen nog vele landbouwers de stap mee kunnen zetten richten een gezondere leefomgeving en een asbestveilig Vlaanderen.”

In twee jaar tijd meer dan 825.000m² landbouwdaken asbestveilig
Uitgelicht
Al 1.332 land- en tuinbouwbouwbedrijven hebben hun daken asbestveilig gemaakt sinds het asbestprotocol van 2021. In totaal gaat het over een oppervlakte van maar liefst 825.01...
28 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek