In twee jaar tijd meer dan 825.000m² landbouwdaken asbestveilig

Al 1.332 land- en tuinbouwbouwbedrijven hebben hun daken asbestveilig gemaakt sinds het asbestprotocol van 2021. In totaal gaat het over een oppervlakte van maar liefst 825.016 m². “In 2021 bevond ongeveer een vierde van alle Vlaamse astbestdaken zich in de land-en tuinbouwsector, daar komt nu verandering in”, zegt minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die mee aan de wieg stond van het asbestprotocol.

28 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 september 2023 20:17

De Vlaamse Regering wil Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig maken met haar actieplan asbestafbouw. Omdat in 2021 nog 21 procent van de asbestdaken behoorden tot de agrarische sector werd toen een asbestprotocol opgestart. Hierdoor kunnen landbouwers sinds twee jaar gratis het gedemonteerde asbestdak laten ophalen en verwerken. “De oproep nam al in zijn beginfase een vliegende start”, zegt minister Demir. “Dat succes zette zich de afgelopen twee jaar verder door. Veel enthousiaste landbouwers beseften dat dit een gouden kans was om hun land- of tuinbouwbedrijf asbestveilig en gezond te maken.”

West-Vlaanderen is koploper in het asbest verwijderen: 603 land- en tuinbouwbedrijven verwijderden al hun asbestdak, goed voor 334.542 m².  De Oost-Vlaamse landbouwbedrijven verwijderden samen 205.587 m². Antwerpen volgt in het lijstje met 221 landbouwbedrijven die 177.598 m² aan asbestdak lieten verwijderen. In Limburg en Vlaams-Brabant werd het minst asbest verwijderd bij landbouwbedrijven. In de twee provincies samen hebben 189 bedrijven 107.189 m² laten weghalen.

“De asbestverwijdering gaat vaak gepaard met een dakrenovatie, wat de energiefactuur van de landbouwers ten goede zal komen. Ik hoop dat nog vele landbouwers zullen volgen en mee de stap te zetten richting een asbestveilig Vlaanderen”, zegt minister Demir. Aangezien het budget vrij snel op was door de succesvolle start werd deze zomer een nieuw budget vrijgemaakt en een nieuwe oproep gelanceerd. Daar tekenden opnieuw meer dan 1200 landbouwers op in. Zij zullen ook in de nabije toekomst hun asbestdak laten verwijderen. “In de toekomst zullen in het kader van het protocol nog nieuwe oproepen volgen”, aldus minister Demir.

Nieuwe kans voor 1.200 land- en tuinbouwbedrijven om asbestdak gratis te laten ophalen
Uitgelicht
Afvalstoffenmaatschappij OVAM lanceert een nieuwe oproep naar boeren om hun asbestdak gratis te laten ophalen. De vorige oproep uit 2021 was zo succesvol dat de budgetten uitg...
26 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek