Antibioticagebruik bij braadkippen blijft stijgen

Het antibioticagebruik bij braadkippen blijft toenemen. Dat blijkt uit de nieuwste barometer van het kenniscentrum inzake antibioticagebruik en -resistentie bij dieren (AMCRA). Het gebruik van (fluoro)quinolones, een groep van breedspectrumantibiotica, bij vleeskippen is op één jaar tijd bijna verdubbeld. “De resultaten zijn zeer verontrustend en vragen een zeer dringende aanpak en efficiënte maatregelen”, aldus AMCRA.

18 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 december 2023 9:01 Joris Rigo
pluimveeleghenvogelgriep

AMCRA heeft de nieuwste resultaten van hun antibiotica-barometer gepubliceerd. De resultaten tonen het aantal ton gebruikte antibiotica bij varkens, vleeskalveren, vleeskippen en leghennen in de periode van juli 2021 tot en met juni 2023. Bij braadkippen is er een lichte, maar toch verdere stijging (+0,2 ton) te zien in het gebruik van het totaal aantal ton gebruikte antibiotica ten opzichte van het vorige kwartaal. Die stijging doet zich intussen reeds meer dan een jaar voor. Bij varkens en vleeskalveren is er een daling met respectievelijk 1,3 en 0,1 ton.

Schermafbeelding 2023-12-18 154015

Daarnaast blijkt uit de publicatie dat het aantal gebruikte kilogram (fluoro)quinolones voor het vijfde kwartaal op rij steeg bij de braadkippen maar ook bij vleeskalveren. Ten opzichte van een jaar geleden is het gebruik bijna verdubbeld bij vleeskippen (van 358,4 kg naar 690,5 kg) en meer dan verdubbeld bij vleeskalveren (van 28,3 kg naar 65,7 kg). De recente resultaten zijn volgens AMCRA “zeer verontrustend en vragen een zeer dringende aanpak en efficiënte maatregelen”.

Wat de varkenssector betreft zetten “de positieve resultaten zich verder”. Er wordt opnieuw geen gebruik vastgesteld van derde en vierde generatie cefalosporines (bactericide breed-spectrumantibiotica) en (fluoro)quinolones. Bovendien blijft het colistinegebruik verder dalen bij zowel varkens als vleeskalveren.

Schermafbeelding 2023-12-18 175909

Volgens AMCRA toont de barometer ook mooie resultaten in het kader van sectorspecifieke doelstellingen, al vormt de pluimveesector hier terug een uitzondering. Zo tonen de resultaten voor het eerst sinds meer dan een jaar een stabilisatie van het aantal behandeldagen met antibiotica bij varkens, ten opzichte van het voorbije kwartaal. Bij de vleeskalveren wordt terug een verdere daling opgemerkt. In de braadkippensector werd echter een toename van het percentage behandeldagen met antibiotica vastgesteld. Ook bij de leghennen valt hierbij een toename op, vergeleken met het vorige kwartaal. De grootgebruikers, die boven de actiewaarden gaan, kennen wel een lichte daling.

EU-lidstaten willen gebruik van antibiotica met 20 procent terugdringen
Uitgelicht
Na de doelstelling om antibioticaresistentie te beteugelen in de landbouwsector, neemt de Europese Unie nu ook doelstellingen op om de resistentie terug te dringen in de mense...
20 juni 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek