EU-lidstaten willen gebruik van antibiotica met 20 procent terugdringen

Na de doelstelling om antibioticaresistentie te beteugelen in de landbouwsector, neemt de Europese Unie nu ook doelstellingen op om de resistentie terug te dringen in de menselijke gezondheidszorg. Zo hebben de Europese ministers van Volksgezondheid zich akkoord verklaard met de doelstelling om de menselijke consumptie van antibiotica tegen 2030 met 20 procent in te perken, in vergelijking met 2019.

20 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 juni 2023 16:06
Lees meer over:

In 2020 nam de Europese Unie in haar Farm-to-Forkstrategie de doelstelling op om tegen 2030 de verkoop van antimicrobiële stoffen voor boerderijdieren en vissen voor de helft terug te dringen. Diezelfde doelstelling werd ook gesteld in de Zero Pollution Acts. Resistentie tegen antimicrobiële stoffen (AMR) is het vermogen van micro-organismen om te overleven of te groeien ondanks de aanwezigheid van een antimicrobiële stof die dat micro-organisme gewoonlijk zou remmen of doden. Het verwerven van resistentie van bijvoorbeeld antibiotica kan de bestrijding van micro-organismen in meer of mindere mate bemoeilijken en in sommige gevallen zelfs zeer problematisch maken. Het is een problematiek die de humane en dierengeneeskunde bezighoudt.

Antibiotica bij de mens

Tot nu toe was er nog geen AMR-gerelateerde doelstelling op EU-niveau in de menselijke gezondheidssector. Op een bijeenkomst in Luxemburg hebben de Europese ministers van Volksgezondheid nu de doelstelling opgenomen om tegen 2030 de menselijke consumptie van antibiotica met 20 procent terug te dringen. De ministers verklaarden zich ook akkoord met de doelstelling dat minstens 65 procent van de menselijke consumptie van antibiotica "doeltreffend" moet zijn, door het gebruik toe te spitsen op antibiotica die minder potentieel hebben om de weerstand nog te versterken.

De doelstellingen zijn niet bindend, maar de Europese Commissie gaat de geboekte vooruitgang in de lidstaten wel opvolgen. Er is ook ongeveer 72 miljoen euro beschikbaar om de lidstaten te helpen om de doelstellingen waar te maken.

Volgens de Commissie zijn in de Europese Unie meer dan 35.000 overlijdens per jaar toe te schrijven aan resistentie tegen antimicrobiële stoffen. Een voortdurende toename van de resistentie zou volgens ramingen elk jaar tot tien miljoen doden wereldwijd kunnen leiden, en het mondiale bruto binnenlands product 2 tot 3,5 procent kunnen kosten.

Antibioticagebruik in veevoeders al met 84 procent teruggeschroefd sinds 2011
Uitgelicht
In 2022 heeft de Belgische diervoedersector het gebruik van antibiotica in gemedicineerde voeders opnieuw kunnen terugschroeven. In totaal werd een reductie gerealiseerd van m...
12 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek