header.home link

Biobakkerij De Trog brengt Belgisch Korenbrood op de markt

17 juni 2021

Naast Colruyt Group heeft ook biobakkerij De Trog het initiatief genomen om een sterke keten voor biobaktarwe uit te bouwen. Het kan daarbij rekenen op de kennis en expertise van BioGrano, Inagro, en Molens Nova. Het brood zal ook in de Bio-Planet winkels te vinden zijn.

Lees meer over:
korenbrood-BiobakkerijDeTrog

Op de Trefdag Biologische Landbouw bij Inagro werd het eerste zaadje van het project geplant. De meesterbakker van Bio Bakkerij De Trog, Hendrik Durnez, inspireerde er een vijftal graanboeren uit Vlaanderen en Wallonië, met zijn passie voor biologische broodwaren, lokale graansoorten en eerlijke handel. Zijn oproep om samen opportuniteiten te verkennen, bleef allesbehalve onbeantwoord. Meer zelfs, het idee om samen aan één zeel te trekken en de Belgische landbouwers te stimuleren om opnieuw bakwaardige graansoorten op biologische wijze te telen, betekende het begin van een vruchtbare samenwerking. “Tussen de prachtige graanvelden van Simon Colembie, een bioboer uit de Scheldestreek, vielen uiteindelijk alle puzzelstukjes in elkaar”, vertelt Durnez.

Uitgelicht
Colruyt Group, vijf bio-akkerbouwers, een bloemmolen en een bakkerij gaan samenwerken om een nieuwe keten voor Belgische biobaktarwe te vormen. Die samenwerking moet ervoor zo...
27 mei 2021 Lees meer

Lokaal en bio

De diverse tarwepopulatie die aan de basis van het Korenbrood ligt, berust op een spontane, natuurlijke kruising van een tiental tarwesoorten, en betekent dan ook een échte meerwaarde voor onze biodiversiteit. “We bewegen weg van monoculturen, geven ziekten geen kans en verkiezen een stabiel zaai- en oogstproces”, legt de meesterbakker uit. “Bovendien dragen we een biologische manier van telen en verwerken op handen. We zijn er rotsvast van overtuigd dat dit de manier is om een veerkrachtig antwoord te bieden op de uitdagingen waar we voor staan.”

Het Belgische Korenbrood wordt bovendien lokaal geproduceerd. “Onze landbouwer, molenaar, bakker én verdeler vinden elkaar gewoon om de hoek”, klinkt. “We garanderen steevast een korte keten en eerlijke landbouw, investeren in een lokale biodiversiteit en beperken onze ecologische voetafdruk.”

Sterk partnerschap

Het project wordt gedragen door verschillende partners: BioGrano – vijf biologische landbouwers – kenniscentrum Inagro, maalderij Molens Nova, biobakkerij De Trog en Bio-Planet. “Ook in de laatste stap van de keten willen we onze stempel drukken”, legt Durmez uit. “Bio-Planet is een duurzame supermarkt met oog voor mens en milieu, en daarom voor ons de uitgelezen partner. Ons dagvers Korenbrood ligt binnenkort te pronken in de rekken van meer dan dertig winkels. Volgens ons een mooie aanvulling op alle andere biologische en lokale producten die de supermarkt reeds aanbiedt.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Biobakkerij De Trog

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek