"Bio heeft alleen imagoprobleem bij de boeren zelf"

nieuws
Bioboer Johan Devreese is de nieuwe voorzitter van BioForum. Binnen twee weken trekt hij al met een ruime delegatie van vertegenwoordigers uit de gangbare landbouwsector naar de beurs BioFach in Nürnberg om iedereen ervan te overtuigen dat bio een gat in de markt is. "Ondanks de recente studie van de Gentse universiteit zit het imago van bioproducten bij de consument goed. We moeten vooral werken aan het imago van bio bij de landbouwers zelf".
8 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
De biologische landbouwer Johan Devreese (51) is de nieuwe voorzitter van BioForum, de koepel van de biologische landbouwsector. Devreese runt een biologische geitenhouderij met 450 melkgeiten en 26 hectare ruwvoederteelten en trok mee aan de kar van de professionalisering van de sector. Zo zitten voortaan zowel de producenten, de verwerkers als de verkopers van bioproducten onder één koepel.

Welk doel wil u als voorzitter bereiken? Johan Devreese: We moeten meer produceren. De vraag naar bioproducten is groot, maar het aanbod veel te klein. In Vlaanderen wordt slechts 0,5 procent van het landbouwareaal gebruikt voor bioteelt. In Europa is dat 3,7 procent. We hinken serieus achterop. Daardoor moeten we nu 40 procent van alle bioproducten uit het buitenland invoeren. Ik wil de gangbare boeren overtuigen dat bio een gat in de markt is. Op 21 februari ga ik met een grote delegatie van mensen uit landbouworganisaties naar BioFach, de wereldbeurs van de biologische land- en tuinbouwsector in Nürnberg. Dat is een eerste stap.

U zal ook aan het imago van de bioproducten moeten werken, want dat kreeg onlangs een flinke knauw. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent dat bioproducten niet noodzakelijk gezonder en veiliger zijn. De universiteit van Gent heeft alleen een literatuurstudie gedaan. Haar bevindingen worden tegengesproken door buitenlands onderzoek, dat wel de gezondheidsvoordelen aantoont. Ik denk dat het imago van de bioproducten bij de consument goed zit. De vraag naar bioproducten stijgt elk jaar met 10 tot 20 procent. We moeten vooral werken aan het imago van de bioteelt bij de landbouwers zelf. Zij beschouwen bioteelt nog al te vaak als geen volwaardige landbouw.

De Morgen schreef deze week dat biocontroleurs meer nalatigheid en fraude ontdekken. Vorig jaar werden 6 Belgische bioproducten geschorst. Dat is toch een probleem? We moeten de cijfers correct interpreteren. Het klopt dat er meer inbreuken zijn, maar dat is logisch in een groeiende markt. Bovendien hebben bijna alle inbreuken te maken met administratieve nalatigheid. Dat kan gaan om het niet goed invullen van het veeboek of het verkeerd aanbrengen van het biolabel. Dat zijn geen ernstige inbreuken. Ik merk bij mezelf hoe moeilijk het soms is om alles correct bij te houden.

Maar er is toch ook sprake van fraude, vooral bij buitenlandse bioproducten. Schaadt dat dan het imago niet? Ja. Buitenlandse bioproducten kunnen we moeilijker controleren. De Zuid-Europese landen interpreteren de EU-normen losser. Daardoor bieden zij iets minder garantie op veiligheid. Om die reden pleit ik er ook voor dat we dringend meer zelf moeten produceren, zodat we minder afhankelijk worden van import.

Is de consument nog wel bereid om te betalen voor duurdere bioproducten, nu alles in het leven duurder wordt? Bioproducten zijn relatief duur omdat we niet in massa telen. Ook dat is een reden om uit te breiden. Als er meer bioboeren zijn, zal de prijs vanzelf dalen. De consument gaat alvast steeds meer op zoek naar gezonde en lokale producten. De wind zit goed. Alleen moeten wij meer investeren.(KS)

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek