Bijna alle 6 miljoen blauwtongvaccins verdeeld

In het kader van de vaccinatiecampagne tegen blauwtong zijn in België bijna alle zes miljoen bestelde vaccins ook door dierenartsen aangevraagd. Zowat 4 miljoen vaccins werden al toegediend. Dat blijkt uit gegevens van het Voedselagentschap. Boerenbond zei eerder al dat "blauwtong niet in één jaar overwonnen wordt" en pleit nog steeds voor een nieuwe campagne volgend jaar. Voorzitter Piet Vanthemsche vraagt echter dat overgestapt wordt van een verplichte naar een vrijwillige vaccinatie.
24 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
In het kader van de vaccinatiecampagne tegen blauwtong zijn in België bijna alle zes miljoen bestelde vaccins ook door dierenartsen aangevraagd. Zowat 4 miljoen vaccins werden al toegediend. Dat blijkt uit gegevens van het Voedselagentschap. Boerenbond is vragende partij voor een nieuwe, ditmaal vrijwillige, vaccinatiecampagne in 2009.

Sinds mei konden Belgische veehouders hun dieren laten vaccineren tegen blauwtong. Voor schapen en runderen, de dieren die het ergst getroffen worden door de ziekte, was de inenting verplicht. Volgens de recentste gegevens van het Voedelagentschap hebben dierenartsen al meer dan 5,8 miljoen vaccins aangevraagd: 5,2 miljoen voor runderen, ruim 600.000 voor schapen, 3.600 voor geiten en iets meer dan 5.000 voor andere dieren zoals herten. Er werden ook al 3,8 miljoen dosissen van het vaccin effectief toegediend. Er waren 6 miljoen vaccins besteld bij twee producenten.

Boerenbond is tevreden met de resultaten van de vaccinatiecampagne. "Er werden heel weinig gevallen van blauwtong vastgesteld", zegt Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche. In 2007 waren er nog 6.870 blauwtonghaarden, dit jaar staat de teller op 47 getroffen bedrijven. Vanthemsche ziet twee redenen: "de opgebouwde immuniteit na de besmettingen vorig jaar, en de vaccinatiecampagne".

Boerenbond zei eerder al dat "blauwtong niet in één jaar overwonnen wordt" en pleit nog steeds voor een nieuwe campagne volgend jaar. Vanthemsche is echter geen voorstander van een nieuwe verplichte vaccinatie, maar vraagt dat er overgegaan wordt tot vrijwillige vaccinatie. Boerenbond zou in dat geval de landbouwers in elk geval "aanraden" om te vaccineren. "De overheid moet ervoor zorgen dat er op tijd voldoende vaccins beschikbaar zijn tegen de verschillende types blauwtong die zouden kunnen voorkomen", luidt het. Dit jaar doken er in Europa immers andere blauwtongtypes op naast het type 8 waarvoor het vaccin geschikt is.

Een beslissing over een nieuwe campagne moet er snel komen, want de vaccins zouden in maart beschikbaar moeten zijn, alvorens de dieren de wei op gaan, voegt Vanthemsche nog toe. Bij het Voedselagentschap luidt het dat er nog niet definitief beslist werd of er volgend jaar een nieuwe vaccinatiecampagne komt.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek