"Bijna 40 procent voeding slecht of middelmatig"
nieuwsUit de onderzoeken van Test-Aankoop blijkt dat meer dan een kwart van de stalen groenten en fruit een hoog aantal pesticiden bevatten. Het ging om concentraties in de buurt van of boven de wettelijk toegestane gehaltes. "Druiven, verse kruiden en nectarines vormen het grootste probleem", weet Ivo Mechels, woordvoerder van Test-Aankoop. De belangrijkste oorzaak van dit probleem is het gebrek aan harmonie op Europees niveau. "In bepaalde lidstaten worden bepaalde pesticiden getolereerd en bij ons niet", zegt Mechels.
In gekookte ham blijft de hoeveelheid additieven dan weer 'abnormaal'. Frisdranken blijken weinig voedingswaarde te hebben en bevatten soms het kankerverwekkende benzeen, aldus Mechels. "Goed nieuws is wel dat de betrokken producenten beloofden om hun productieproces aan te passen". Andere voedingsmiddelen die een rode kaart krijgen zijn snoepgoed, dat vaak kleurstoffen bevat, en marsepein. Ook fastfoodrestaurants staan op de 'zwarte lijst'. "Gezond en evenwichtig eten in een fastfoodrestaurant blijft moeilijk", legt voedingsspecialist bij Test-Aankoop Robert Remy uit.
Toch heeft Test-Aankoop ook goed nieuws. Zowel eieren, rode Bordeauxwijnen als oesters krijgen groen licht van de organisatie. De onderzochte oesters krijgen zelfs de vermelding "uitstekende versheid en hygiëne". Test-Aankoop is ook tevreden met de Europese wet over claims als 'extra light' en '0 procent vet'. "Het is een goed initiatief, maar er is teveel ruimte voor interpretatie", vindt de consumentenorganisatie. "Met wat creativiteit kunnen de regels makkelijk omzeild worden".
Volgens de nieuwe Europese wetgeving zijn vermeldingen als 'extra light' of 'ultralight' niet langer toegelaten. De vermelding 'light' is dan weer toegelaten op voorwaarde dat het product minimaal 30 procent minder energie aanvoert. Volgens Test-Aankoop laat deze wet een aantal grijze zones bestaan en zijn aanpassingen nodig.(KS)
Bron: Belga