nieuws

"Bijen verhogen koolzaadopbrengst met 20 procent"

nieuws
Elke lente verhuizen de Wase imkers hun bijenbevolking naar Wallonië waar massaal koolzaad wordt geteeld. "Door de koolzaadbloemen te bestuiven, versnellen de bijen het rijpingsproces waardoor er meer zaad tegelijk rijpt en dat levert twintig procent meer oogst op", weet imker Hugo Schelfhout uit Sinaai. De imkers roepen de landbouwers dan ook massaal op om gebruik te maken van hun bijen.
27 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Elke lente verhuizen de Wase imkers hun bijenbevolking naar Wallonië waar massaal koolzaad wordt geteeld. "Door de koolzaadbloemen te bestuiven, versnellen de bijen het rijpingsproces waardoor er meer zaad tegelijk rijpt en dat levert twintig procent meer oogst op", weet imker Hugo Schelfhout uit Sinaai. "Voor ons levert het een goede nectaroogst op omdat er zoveel bloemetjes op het koolzaad staan. Een win-winsituatie dus".

De koolzaadbloem is langwerpig. De bovenste zaadje rijpen als eerste en zo gaat het verder naar beneden. Dat duurt enkele weken. Vaak zijn de bovenste zaadjes al overrijp terwijl de onderste nog niet rijp zijn. "Voor de boer komt het er dus op aan om op het juiste ogenblik te oogsten", legt Schelfhout uit. "Wanneer er bijen worden losgelaten op de koolzaadvelden, rijpt er meer zaad tegelijk en levert dat twintig procent meer oogst op".

De imkers roepen de landbouwers dan ook massaal op om gebruik te maken van hun bijen. "Er is nood aan biobrandstof en door de bijen een handje te helpen, zal het rendement verhogen. Bovendien levert het ons heel wat nectar op en is die honing erg zacht van smaak. Zelfs mensen die geen honing lusten, vinden koolzaadhoning lekker. Wij vragen daarom ook geen geld aan de boeren", legt Schelfhout uit.

De rol van de bij in de natuur is ontzettend belangrijk, maar niemand wil bijen in de buurt. "Dat komt omdat de mensen het verschil niet kennen tussen bijen en wespen. Een bij is enkel geïnteresseerd in bloemen, niet in mensen", aldus de imker. "Een bij zal nooit steken, tenzij je de koningin aanvalt, maar die zit in het nest". Het resultaat van dat foute imago is dat mensen in hun tuinen geen bloemen willen die bijen aantrekken. Terwijl er zonder bijen geen bestuiving is en er dus een schakel ontbreekt in de natuurlijke kringloop.(GL)

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek