Bierbrouwers verslikken zich in economische crisis

Na jaren van stevige groei zal de wereldwijde consumptie van bier volgens marktanalisten dit jaar volledig stilvallen. Onder meer in China laten bierdrinkers het afweten.
7 februari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Na jaren van stevige groei zal de wereldwijde consumptie van bier volgens marktanalisten dit jaar volledig stilvallen. Daarmee zou een abrupt einde gemaakt worden aan een reeks indrukwekkende volumestijgingen. Tussen 2002 en 2007 was er een gemiddelde jaarlijkse groei met 4,3 procent. In 2007 werd 1,78 miljard hectoliter bier gedronken, een absoluut record.

Vooral in nieuwe biermarkten zoals het Verre Oosten, Centraal- en Oost-Europa en Latijns-Amerika kozen consumenten de voorbije jaren steeds vaker voor bier. Grote bierconcerns haastten zich naar deze regio's om er massaal te investeren. Onder impuls van die groeilanden zou zeker tot 2015 nog een globale groei van drie procent gehaald worden, zo werd voorspeld.

Maar het felgeplaagde consumentenvertrouwen treft nu ook de biersector. Het wordt stilaan duidelijk dat 2008 afgesloten zal worden met een nulgroei, en dat terwijl er aanvankelijk was uitgegaan van een volumegroei met 2 à 2,5 procent. Ook dit jaar wordt geen groei voorzien. Vooral in Rusland, jarenlang een van de grote groeiers, lijkt het op dit ogenblik barre ellende voor de brouwers. Dat is in de eerste plaats een probleem voor marktleider Carlsberg.

AB InBev's grote rivaal SABMiller signaleert dan weer dat het in China, de grootste biermarkt ter wereld, een pak moeilijker is geworden. Ook in Duitsland en de VS staat het bierverbruik onder druk. Brazilië, het Zuid-Amerikaanse land dat de top vijf van grootste biermarkten vervolmaakt, lijkt vooralsnog stand te houden. Het is wachten op het jaarrapport van AB InBev, dat de dominante speler is in Brazilië, om te weten of de crisis daar ook gevolgen heeft.

 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek