Besmet vlees was zeker de oorzaak van EHEC in Limburg
nieuwsDe mensen die de afgelopen weken in Limburg de EHEC-bacterie opliepen, raakten besmet na het eten van besmet vlees. Het gaat om de O157 EHEC-variant, waarvan er in België jaarlijks een 50-tal gevallen gedetecteerd worden. Dat bevestigt nu ook het brononderzoek, meldt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
EHEC is één van de besmettelijke ziektes die artsen verplicht moeten melden zodat het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid maatregelen kan nemen om verdere besmettingen te voorkomen. Het Voedselagentschap had al eerder een link gelegd met het besmette vlees en onderzoek van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bevestigt nu dat de zieke mensen vlees hadden gegeten uit de winkels waar besmet vlees intussen uit de handel werd gehaald.
"Uit de vergelijking van de resultaten van alle onderzoeken die gedaan zijn, zowel bij het vlees als bij de besmette mensen, blijkt een grote overeenstemming. We mogen dus besluiten dat de mensen ziek zijn geworden door het eten van besmet vlees (vooral filet américain) dat intussen uit de handel werd genomen. Voor de meest recente meldingen loopt het onderzoek wel nog, maar we hopen dat we ook hier het verband met dezelfde bron zullen kunnen leggen", zegt Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
In Limburg raakten de voorbije weken 24 mensen besmet met de EHEC-bacterie. Het gaat om 11 mannen en 13 vrouwen tussen 6 en 84 jaar. Zestien mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Drie van hen waren vorige week nog steeds opgenomen. De eerste melding dateert van 5 juni en de laatste van 22 juni.
Besmetting met de EHEC-bacterie gebeurt via het eten van besmet voedsel. Meestal zijn rauw of onvoldoende gebakken vlees, onvoldoende gewassen rauwe groenten of zuivelproducten van rauwe melk de boosdoeners. De bacterie kan darminfecties veroorzaken en leidt in twee tot zeven procent van de gevallen ook tot nierfalen. Het Voedselagentschap raadt aan de koudeketen altijd te respecteren, gekoeld voedsel niet te lang te bewaren en de uiterste consumptiedata in acht te nemen.
Bron: Belga/eigen verslaggeving