Beschermingsmaatregelen tegen bruinrot bij aardappelen blijven van kracht

De Belgische aardappelteelt is de laatste jaren vrij gebleven van bruinrot, maar de bacterie die de ziekte veroorzaakt is nog steeds aanwezig in waterlopen in de provincies Antwerpen en Limburg en kan daar helaas niet meer worden uitgeroeid. Het FAVV wil er daarom nog eens aan herinneren dat telers uit bepaalde gemeenten in deze provincies verplicht zijn om beschermende maatregelen te nemen.

14 april 2021  – Laatst bijgewerkt om 14 april 2021 16:06
Lees meer over:

Zo mogen deze telers in geen geval oppervlaktewater gebruiken voor de teelt van aardappelen, tomaten en aubergines. Daarnaast moet elk beteeld perceel met een oppervlakte van meer dan tien aren verplicht worden aangegeven. Sinds dit jaar is een aangifte bij het FAVV niet meer nodig als de teler dit al heeft gedaan bij het Vlaams Gewest in het kader van de landbouwpremies.

Wanneer de bacterie ontdekt wordt, dan krijgt de teler een verbod op het planten van deze aardappelen opgelegd. Hij is ook verplicht om ze enkel onder quarantainevoorwaarden te bewerken. Indien deze verplichtingen niet worden nageleefd kunnen de aardappelen worden vernietigd.

De zone waarbinnen deze maatregelen van kracht zijn, omvat de gemeenten Arendonk, Balen, Beerse, Berlaar, Bocholt, Brecht, Dessel, Dilsen-Stokkem, Geel, Grobbendonk, Ham, Hamont-Achel, Heist-o/d-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Kasterlee, Kinrooi, Leopoldsburg, Lier, Lille, Lommel, Maaseik, Malle, Meerhout, Merksplas, Mol, Neerpelt, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Overpelt, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Zandhoven en Zoersel.

Alle aardappeltelers uit deze 45 gemeenten moeten de beschermende maatregelen naleven. In geval van besmetting kunnen zij anders volledig aansprakelijk worden gesteld en kan het recht op een schadevergoeding in het gedrang komen. De bacterie die bruinrot veroorzaakt, tast enkel bepaalde plantensoorten aan en wordt niet overgedragen op mensen.

Meer info over bruinrot vind je op de website van FAVV.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek