nieuws

Wat is een aardappel? Een negen miljoen jaar oude tomaat

nieuws

De aardappel is wereldwijd onmisbaar: jaarlijks wordt er meer dan 350 miljoen ton geproduceerd. Ze zijn voedzaam, veelzijdig te bereiden en groeien efficiënt op allerlei plekken. Maar de vraag waar de aardappel vandaan komt, bleef lang een raadsel.

Vandaag VILT-redactie
Lees meer over:
Agristo aardappelverwerking_Agristo

Nieuw onderzoek biedt nu een verrassend antwoord: de aardappel is het product van een oeroude kruising tussen tomaten en een groep Zuid-Amerikaanse planten genaamd Etuberosum. Volgens het onderzoek leidde deze hybridisatie tot het ontstaan ​​van de kenmerkende eigenschap van de aardappelplant: de knol, een ondergrondse structuur die voedingsstoffen opslaat en, zoals de mens uiteindelijk ontdekte, eetbaar is.

Aardappel_Tomaat_grafiek

Het raadsel van de knol

Het onderzoek, gepubliceerd in Cell, werd uitgevoerd door een internationaal team onder leiding van de Chinese Academie voor Landbouwwetenschappen. De wetenschappers vergeleken 128 genomen van tomaten, aardappelen, Etuberosum en hun verwanten. Hun analyse liet zien dat de moderne aardappel acht tot negen miljoen jaar geleden ontstond uit een hybride lijn. Cruciaal daarbij was de ontdekking dat twee genen – SP6A uit tomaat en IT1 uit Etuberosum – samen de knolvorming mogelijk maakten. “Een aardappel is het kind van tomaat en Etuberosum”, zegt hoofdauteur Zhiyang Zhang. Daarmee wordt duidelijk waarom aardappelen genetisch nauwer bij tomaten horen, maar uiterlijk lijken op Etuberosum.

Aanvankelijk leverde de kruising weinig op, zegt plantengeneticus Esther van der Knaap. Maar miljoenen jaren natuurlijke selectie vormden uiteindelijk een nieuwe soortengroep, aangepast aan de koude klimaten van de Andes.

Betekenis voor de toekomst

Omdat aardappelen vaak via klonen worden vermeerderd, is hun genetische variatie beperkt – en dus ook hun weerstand tegen ziekten. Inzicht in hun hybride oorsprong zou nieuwe kansen kunnen bieden voor veredeling, bijvoorbeeld door gebruik te maken van tomatengenetica. Wat vaststaat: de nederige aardappel is niet zomaar een knol, maar de verre nakomeling van een oeroude liefdesgeschiedenis tussen tomaat en Etuberosum.

Hoe aardappeloverschotten duurzaam inzetten in het rundveerantsoen?
Uitgelicht
Nu de aardappelprijs op de vrije markt gekelderd is en er door de industrie geen vraag is naar niet-gecontracteerde aardappelen, vragen veel landbouwers zich af waar ze met hu...
1 september 2025 Lees meer

Bron: The New York Times

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek