Belgische varkenssector brengt duurzaamheidsinspanningen in kaart

nieuws

De Belgische varkenssector zet steeds meer in op duurzaamheid. Dat blijkt uit de resultaten die Belpork, de interprofessionele organisatie voor Belgisch varkensvlees, heeft bekendgemaakt na vier jaar lang de inspanningen van de varkenshouders te monitoren. Zo maakt 72 procent van de varkenshouders gebruik van alternatieve waterbronnen, beperkt 87 procent zijn energieverbruik en gebruikt 15 procent reststromen in het voeder van de dieren.

16 januari 2025 Griet Lemaire
Lees meer over:
varkenbig

Al vier jaar lang brengt de hele varkensketen alle initiatieven rond duurzaamheid in kaart via het BePork-lastenboek waarbij ongeveer 90 procent van de Belgische varkenshouders is aangesloten. Maar ook de rest van de productieketen is bij dit kwaliteitssysteem aangesloten: diervoederfabrikanten, transportbedrijven, slachthuizen, uitsnijderijen, vleesverwerkers en verkooppunten. Het lastenboek, dat beheerd wordt door Belpork, garandeert kwaliteit, voedselveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Op die manier is transparantie en traceerbaarheid verzekerd en worden varkenshouders gestimuleerd om hun prestaties gericht te verbeteren.

Water- en energiegebruik

Als het om ecologische duurzaamheid gaat, dan blijkt uit de monitoring van Belpork dat 72 procent van de veehouders gebruik maakt van alternatieve waterbronnen, zoals hemelwater, gezuiverd afvalwater of effluent van bijvoorbeeld luchtwassers. Op vlak van energie laat 13 procent een energiescan uitvoeren en 87 procent beperkt zijn energiegebruik met behulp van ledlampen of warmterecuperatie. Drie procent verwarmt zijn bedrijf met een warmtepomp.

Circulariteit

Ook circulariteit begint een toenemend aandachtspunt te zijn. Zowat 15 procent van de bedrijven gebruikt bijproducten of reststromen in het rantsoen en 24 procent voedert zijn eigen geteelde granen. Daarnaast blijkt uit de monitoring dat antimorsbakken, om verspilling van voeder tegen te gaan, door 90 procent van de varkenshouders wordt gebruikt. Net geen driekwart past een nutriëntenbalanssysteem toe om nutriëntenstromen te optimaliseren.

Bioveiligheid en diergezondheid

Als het gaat over diergezondheid, bioveiligheid en ziektepreventie, dan zijn de percentages varkenshouders die hiervoor inspanningen levert, vrij hoog. De helft onder hen scheidt de propere en de vuile wegen, 83 procent plaatst nieuw aangevoerde varkens eerst in quarantaine om infecties te vermijden en 78 procent gebruikt aparte materialen per stal om infecties te vermijden. Daarnaast volgt 79 procent van de bedrijven een weloverwogen vaccinatieschema.

Kloof met consument

De sector stelt niet alleen ecologische en diergezondheidsdoelen, maar een aantal varkenshouders tracht ook op sociaal vlak een rol te spelen. Zo is 5 procent erkend als kijkboerderij en 3 procent als zorgboerderij. Maar ook op andere vlakken wordt de band met de burger versterkt: 11 procent is actief aanwezig op sociale media. Daarnaast neemt 18 procent van de varkenshouders deel aan onderzoeksprojecten en draagt zo bij aan nieuwe wetenschappelijke inzichten voor de sector.

Als we tot slot de economische duurzaamheid bekijken, dan stelt Belpork vast dat 69 procent van de bedrijven een erkende bedrijfseconomische boekhouding voert die inzicht geeft in de eigen bedrijfsvoering en -resultaten. Zo zijn de bedrijven weerbaarder en crisisbestendiger. 5 procent van de bedrijven zet zijn producten af via de korte keten.

Varkenssector lanceert nieuw kwaliteitslabel BePork
Uitgelicht
Belpork vzw lanceert vanaf 1 januari 2021 BePork, een nieuw kwaliteitssysteem dat Certus en Codiplan Plus samenvoegt. Het nieuwe label speelt in op de actuele noden in de...
16 december 2020 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek