"Belgische tuin wordt steeds kleiner en diverser"
nieuwsTuinen in België worden steeds kleiner. De helft van de Belgen heeft een tuin kleiner dan 500 m² en in de leeftijdscategorie van 26 tot 35 jaar telt een tuin gemiddeld zelfs minder dan 200 m². Er zijn grote verschillen tussen de ideale tuin in Vlaanderen en in Wallonië. Dat blijkt uit het eerste tuinonderzoek van Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten.
Comeos liet in april en mei van dit jaar een tuinenquête invullen door 2.176 Belgen. Uit dat onderzoek blijkt dat de Belgische tuinen steeds kleiner worden. De helft van de Belgen heeft een tuin met een oppervlakte kleiner dan 500 m². In de leeftijdscategorie 26 tot 35 jaar bedraagt de gemiddelde tuin zelfs minder dan 200 m². Dit laatste wijten de onderzoekers aan de kleine oppervlakte van nieuwe bouwgronden. Toch blijft de tuin een belangrijke factor bij de aankoop van een huis: 92 procent van de respondenten laat zich bij zijn keuze leiden door de tuin.
Daarnaast blijken de verschillen tussen een ideale tuin in Vlaanderen en in Wallonië groot. In Wallonië wordt meer belang gehecht aan moestuinen (38%) en het gebruik van ecologische producten (74%) dan in Vlaanderen (respectievelijk 23% en 56%). Vlamingen houden meer vast aan tuinhuisjes (51% tegenover 32%) en veranda’s (24% tegenover 12%). Waalse kinderen (35%) hebben tot slot meer speeltuigen in de tuin ter beschikking dan Vlaamse kinderen (18%).
Ook wat tijdsbesteding in de tuin betreft, toont het onderzoek verschillen. In Wallonië wordt door meer mensen getuinierd (75% tegen 67%), maar de gemiddelde tijd die daar aan de tuin wordt besteed ligt lager dan in Vlaanderen. De belangrijkste redenen waarom Belgen een tuin willen, zijn ontspanning, tuinieren en als speelruimte voor de kinderen.
Gemiddeld spendeert een Belg 366 euro per jaar aan zijn tuin, voornamelijk in tuincentra (78%) en doe-het-zelf zaken (50%). Informatie over tuinen haalt hij bij verkopers, op de winkelvloer en op internet. Radio- en televisieprogramma’s inspireren weinig (12%), omdat de idyllische reuzentuinen die daar geschetst worden niet overeenkomen met hun ideale tuinen.
Bron: eigen verslaggeving/Belga