Belgische suikerbiettelers vragen EU om doeltreffend vangnet

Vijf jaar na het einde van het suikerquotum roept de Confederatie van de Belgische Bietplanters Europa op om de nodige veiligheids- en interventiemechanismen te voorzien voor de Europese suikersector. Zo ligt de Europese referentieprijs voor suiker al 17 jaar op hetzelfde niveau. “Met de enorme kostenstijgingen waarmee de sector zich geconfronteerd ziet, kan dit nooit een doeltreffend vangnet vormen”, zegt secretaris-generaal Peter Haegeman.

18 maart 2022  – Laatste update 18 maart 2022 17:47
Lees meer over:

EU discussieert over voedselzekerheid

Maandag komen de landbouwministers van de verschillende Europese lidstaten samen voor een speciale vergadering over voedselzekerheid en de Europese landbouwpolitiek naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Twee dagen later komt er dan een mededeling van de Commissie die expliciet over voedselzekerheid handelt. Aanvankelijk was voorzien om op die dag meer informatie te geven over twee hoekstenen van de Farm-to-Fork-strategie – de herziening van het EU-kader voor gewasbeschermingsmiddelen en de doestellingen voor natuurherstel – maar de situatie in Oekraïne heeft die agenda gewijzigd.

In de aanloop van deze bijeenkomst van Europese landbouwministers heeft de Confederatie van de Belgische Bietplanters (CBB) een aantal bekommernissen overgemaakt aan de landbouwministers in ons land om mee te nemen naar deze speciale vergadering. “In de context van het conflict in Oekraïne moet Europa meer dan ooit haar ambitie van voedsel- en energiesoevereiniteit en haar rol in de wereldvoedselbalans waarmaken”, aldus Haegeman.

Hij wijst erop dat de bietentelers klaar staan om hun rol te spelen en te zorgen voor essentiële producten zoals suiker voor menselijke consumptie, pulp voor diervoeder en biobrandstoffen om onze economie koolstofvrij te maken. "Maar dan moet er wel werk gemaakt worden van de duurzaamheid en veerkracht in de sector", luidt het.

Onze bietentelers zijn klaar om hun rol te spelen en essentiële producten te produceren, maar dan moet er wel werk gemaakt worden van de duurzaamheid en veerkracht in de sector

Peter Haegeman - Secretaris-generaal CBB

'Fundamentals' niet in orde

Die veerkracht staat volgens CBB onder druk. “In heel Europa worden momenteel bieten uitgezaaid en we zien dat het areaal voor het vijfde opeenvolgende jaar zal achteruitgaan, nu al met twee procent”, klinkt het. De telers krijgen volgens Haegeman de dramatische stijging van de productiekosten niet doorgerekend in de voedselketen. Zo krijgen de telers te maken met een meerkost van ongeveer 25 procent tegenover vorig jaar door de stijging van de prijzen van kunstmest, brandstof en gewasbeschermingsmiddelen. Verderop in de keten jagen de sterk stijgende energieprijzen, vooral voor aardgas, de kosten voor de verwerking van de bieten de hoogte in.

“Na vijf jaar van crises en lage suiker- en bietenprijzen die de sector hebben verzwakt, moeten deze ‘fundamentals’ in de eerste plaats door de markt in rekening worden gebracht. Ze moeten tot uiting komen in de lopende contractonderhandelingen tussen suikerproducenten en suikergebruikers. Dit wil dus zeggen in de Europese suikerprijzen”, zegt de secretaris-generaal van CBB. Teken aan de wand daarbij is de Europese referentieprijs voor suiker. Die ligt al 17 jaar onveranderd vast op 404,4 euro per ton. “Gezien de exponentiële kostenstijging in de hele keten kan die onmogelijk een doeltreffend vangnet bieden”, klinkt het.

Als je in Europa het voedselsysteem weerbaarder wil maken, dan kan je dit niet volledig aan de markt overlaten

Peter Haegeman - Secretaris-generaal CBB

Sinds de afbouw van de suikerquota heeft de EU volgens CBB geen enkel interventiemechanisme of veiligheidsnet meer dat in werking kan treden. “De mechanismen zijn wel voorzien, maar ze zijn ofwel niet werkbaar, ofwel worden ze niet-geactiveerd”, legt Haegeman uit. “Als je in Europa het voedselsysteem weerbaarder wil maken, dan kan je dit niet volledig aan de markt overlaten.”

Alle lichten op rood

Hij verwijst daarbij ook naar de handelspolitiek van de EU. “We zien dat Europa in het verleden suiker uit derde landen heeft ingevoerd wanneer die daar goedkoper was. Maar die wordt geproduceerd aan heel andere milieu- en arbeidsvoorwaarden dan bij ons. En met het Mercosur-handelsakkoord zal die import alleen maar toenemen”, stelt Haegeman. Hij wijst erop dat de Europese suikerketen op die manier alleen maar verliest. “We kunnen ons product niet meer verkopen en we als gevolg van die milieu- en arbeidsvoorwaarden verhoogt onze kostprijs zodat we zeker niet meer competitief zijn.”

CBB zegt te moeten vaststellen dat de Europese Unie helaas een crisis in Oekraïne nodig heeft om voedsel- en energiesoevereiniteit hoog op de agenda te krijgen. “Alle lichten staan vandaag op rood”, waarschuwt Haegeman. “Uitermate acuut zijn de problemen niet, maar dat kunnen ze bijzonder snel worden wanneer het conflict in Oekraïne blijft aanslepen en wanneer de bevoorrading van energie en de beschikbaarheid van grondstoffen verder in het gedrang komt.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek