België stopt onderzoek naar latere betalingen AB InBev

De overheid gaat de beslissing van AB InBev om facturen later te betalen niet verder onderzoeken. Er zou geen sprake zijn van machtsmisbruik.
12 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Belgische overheid gaat de beslissing van biergigant AB InBev om facturen later te betalen niet verder onderzoeken. Dat meldt de woordvoerder van minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "Het informeel onderzoek is stopgezet", klinkt het. "Er was geen sprake van machtsmisbruik". De demarche van AB InBev zorgde nochtans voor veel ophef. Onder meer Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche reageerde furieus.

Volgens de woordvoerder van Van Quickenborne werd het informeel onderzoek door de Belgische concurrentieautoriteit stopgezet, nadat was gebleken dat de verlenging van de betaaltermijn geen inbreuk inhield op de mededingingsregels. Het onderzoek toonde ook aan dat er geen sprake was van machtsmisbruik vanwege de Leuvense brouwer.

Van Quickenborne startte het onderzoek op nadat AB InBev in april had laten weten dat het zijn facturen voortaan na 120 dagen zou betalen, tegen 30 dagen voordien. AB InBev zei toen dat het niet de enige multinational was die zijn betalingsmodaliteiten aanpaste wegens de economische crisis. De beslissing zorgde voor een pak ophef.

Onder meer Boerenbond reageerde furieus. "Ik vind het een regelrechte schande dat een monopolistisch bedrijf de liquide middelen van zijn toeleveranciers wegzuigt om nog groter te worden, waardoor ze nadien diezelfde leveranciers nog meer onder druk kunnen zetten", liet Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche optekenen.

De kwestie van de betaaltermijnen van multinationals is geen exclusief Belgisch probleem en moet daarom aangekaart worden op Europees niveau, stelt Unizo. Volgens de ondernemersorganisatie brengen multinationals in meerdere sectoren hun betalingstermijn op 120 dagen. "Dat brengt de kmo-toeleveranciers in liquiditeitsproblemen", zo luidt het.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek