nieuws

Belgen zijn gehecht aan brood

nieuws
Zo’n driekwart van de Belgen kan zich geen leven voorstellen zonder brood. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek in de Benelux naar broodconsumptie. Dat brood al zo lang een belangrijke plaats bekleedt, komt volgens de respondenten omdat brood duurzaam, lekker, voedzaam, rijk aan vezels, gezond en makkelijk is. “De resultaten van het onderzoek laten zien dat ondervraagden het bakkersambacht en hun producten naar waarde schatten,” concludeert Liesbeth Inghelram, conservator in het Bakkerijmuseum in Veurne.
8 oktober 2018  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:43

Zo’n driekwart van de Belgen kan zich geen leven voorstellen zonder brood. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek in de Benelux naar broodconsumptie. Dat brood al zo lang een belangrijke plaats bekleedt, komt volgens de respondenten omdat brood duurzaam, lekker, voedzaam, rijk aan vezels, gezond en makkelijk is. “De resultaten van het onderzoek laten zien dat ondervraagden het bakkersambacht en hun producten naar waarde schatten,” concludeert Liesbeth Inghelram, conservator in het Bakkerijmuseum in Veurne.

Onderzoek naar de broodconsumptie in de Benelux bevestigt de belangrijke plaats die brood inneemt in onze eetgewoonte. 85 procent van de Belgen ziet brood als cultureel erfgoed en 78 procent van de Belgen kan zich geen leven zonder brood voorstellen. Zij geven aan dit van huis uit te hebben meegekregen. “Het feit dat brood nog altijd op sleutelmomenten op tafel komt, zoals de pistolets op zondag, worstenbroodjes en appelbollen op Verloren maandag, klaaskoeken op Sinterklaas of belegde broodjes bij een rouwmaaltijd, bewijst dat brood emotioneel een belangrijke rol speelt in het leven van de Belg,” zegt Liesbeth Inghelram, conservator in het Bakkerijmuseum in Veurne.

Nog uit het onderzoek blijkt dat 84 procent van de ondervraagden brood ziet als een onmisbaar onderdeel in een gebalanceerd dieet. Brood wordt vooral gewaardeerd omdat het smaakvol en gemakkelijk is en omdat het vezels en goede voedingsstoffen bevat. Consumenten kopen vooral wit- en meergranenbrood, gevolgd door volkorenbrood. Vooral huishoudens met kinderen kiezen vaker voor witbrood. Het onderzoek laat ook zien dat de respondenten meer gehecht zijn aan brood dan aan andere voedingsmiddelen. “Het verschil is vooral groot in vergelijking met andere graanproducten, zoals muesli en cereals”, klinkt het. “Fruit en yoghurt worden ook gewaardeerd, maar de band is minder sterk dan die met brood.”

De bakkerijsector voert campagne om te laten zien hoe bijzonder brood is. Onder de titel ‘Brood, een goed verhaal’ worden Belgen eraan herinnerd welke rol brood speelt in een gebalanceerd dieet en krijgen consumenten betrouwbare informatie over de voedingswaarde van de verschillende broodsoorten. De sector geeft hiermee ook antwoord op de kritiek die brood de afgelopen jaren soms te verduren heeft gehad. Professor Theo Niewold, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven, erkent het belang van brood voor een gezonde levensstijl. “Brood is al eeuwenoud maar nog steeds een essentieel onderdeel van een gebalanceerd dieet”, zegt hij. “Het is een goede leverancier van heel wat voedingsstoffen zoals koolhydraten, die onze belangrijkste energiebron zouden moeten zijn, en vitamines. Volkorenbrood levert niet alleen complexe koolhydraten, maar onder andere ook vezels die onze darmen voeden en helpen bij het ontlasten.”

Meer weten? www.broodengezondheid.be

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek