header.home link

Beleid Bolsonaro vernietigend voor Amazonewoud

11 januari 2021

Het afgelopen jaar is er opnieuw een oppervlakte van 8.426 vierkante kilometer ontbost in het Amazonewoud in Brazilië. Dat is 8 procent minder dan het historische record van vorig jaar, maar het cijfer wordt door specialisten nog steeds als buitengewoon zorgwekkend beschouwd. Er is dan ook zeer veel kritiek op het milieubeleid van president Jair Bolsonaro.

Lees meer over:

Op basis van satellietbeeld heeft het Instituut voor Ruimteonderzoek (Inpe) vastgesteld dat er vorig jaar meer dan twee voetbalvelden per minuut verdwenen in het Amazonegebied. De meest verwoestende maanden vielen, zoals elk jaar, in het droge seizoen. In juli 2020 werd met 1.658 vierkante kilometer ontbost en in augustus 1.358 vierkante kilometer.

De ontbossing van het Amazonewoud bereikte zijn record in 2019 toen 9.178 vierkante kilometer werd verwoest. Dat viel samen met het eerste jaar van het mandaat van president Jair Bolsonaro. “In de eerste twee jaar van het mandaat van Bolsonaro hebben we de twee slechtste jaren gehad. Dat is geen toeval, maar het resultaat van het beleid dat de regering voert", betreurt Marcio Astrini van het ngo-collectief Climate Observatory.

Ook bosbranden zijn in 2020 toegenomen: een stijging van maar liefst 16 procent in vergelijking met het jaar ervoor. In totaal werden 103.000 bosbranden geregistreerd. Ook in de Patanal, het grootste moerasgebied ter wereld dat zich uitstrekt over Brazilië, Bolivia en Paraguay, waren er bijzonder veel bosbranden. Bijna een kwart van het oppervlak van het moerasgebied werd er vernield door branden.

Bron: Belga

Beeld: Google Maps

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek