Beheerscomité zuivel verhoogt restituties melkpoeder

De exportrestituties voor volle en magere melkpoeder gaan omhoog, maar voor kaas komt er voorlopig geen bijkomende exportsteun. Dat heeft het beheerscomité zuivel van de Europese Commissie beslist. Het comité gaat dus niet in op de vraag van de Europese zuivelhandelaars om eindelijk ook exportsteun te voorzien voor de goedkopere kaassoorten.
19 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08

De exportrestituties voor volle en magere melkpoeder gaan omhoog, maar voor kaas komt er voorlopig geen bijkomende exportsteun. Dat heeft het beheerscomité zuivel van de Europese Commissie beslist. Het comité gaat dus niet in op de vraag van de Europese zuivelhandelaars om eindelijk ook exportsteun te voorzien voor de goedkopere kaassoorten.

De oorzaak is volgens het Agrarisch Dagblad een aanhoudende patstelling het directoraat-generaal Landbouw en dat van Buitenlandse Handel, dat zich verzet tegen de introductie van exportsteun voor kaas die goedkoper is dan 2.300 euro per ton. Met dat standpunt komt het directoraat-generaal tegemoet aan de wensen van ngo's zoals Oxfam, ook al exporteert Europa niet veel kaas naar ontwikkelingslanden.

Het dossier zou nog niet van de baan zijn bij het beheerscomité zuivel, en kan dus nog alle kanten uit. De exportsteun voor volle melkpoeder werd intussen verhoogd van 31 naar 35 euro per honderd kilogram, die voor magere melkpoeder gaat van 24 naar 25,8 euro per honderd kilogram.

Ook werd opnieuw een grote hoeveelheid magere melkpoeder uit de markt genomen. Twee weken geleden ging het om 22.000 ton, ditmaal om 19.800 ton. De interventievoorraad van boter is slechts met 1.600 ton toegenomen vanwege een vlotte verkoop van room op de interne markt.

Het Agrarisch Dagblad merkt nog op dat het beheerscomité zuivel zich niet laten leiden heeft door het boerenprotest in Brussel. Toen de knopen doorgehakt werden, waren er nog geen landbouwers in de buurt. Bovendien is het beheerscomité een technisch uitvoerend orgaan van de Europese Commissie, dat weinig directe bindingen heeft met de politiek.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek