Begoniatelers fier op bloementapijten Brussel en Leuven
nieuwsAanstaande donderdag werken meer dan 100 vrijwilligers aan een bloementapijt op de Grote Markt van Brussel dat in het teken staat van de 50ste verjaardag van de Turkse immigratie in ons land. De week daarna herdenkt de stad Leuven de Eerste Wereldoorlog met een bloementapijt van begonia’s. De begoniatelers uit de Gentse rand zijn sedert dinsdag de bloemen volop aan het plukken. Ze zijn fier dat hun typisch Vlaams product de Grote Markt van zowel Brussel als Leuven mag aankleden.
Het bloementapijt op de Grote Markt van Brussel zal te zien zijn van 14 tot 17 augustus. Het tapijt is 1.800 m² groot en telt meer dan 600.000 bloemen, waarvan het overgrote deel begoniabloemen en verder ook dahliabloemen. Het tapijt is geïnspireerd op de geometrische motieven van Turkse tapijten, zogenaamde kilims. Bloementapijt van Brussel vzw leidt alles in goede banen en deed voor het ontwerp beroep op Marc Schautteet. De realisatie is toevertrouwd aan sierteelt- en groenfederatie AVBS.
Het begoniatapijt voor het stadhuis van Leuven wordt gelegd op 23 augustus en is te bewonderen tot 25 augustus. Het tapijt staat in het teken van de herdenking van WOI. De stad Leuven is organisator van dienst terwijl AVBS andermaal voor de realisatie instaat en zich daarvoor opnieuw mag baseren op een ontwerp van Schautteet.
Begoniabloemen zijn uitermate geschikt voor het aanleggen van bloementapijten omdat de grote bloemen in veel kleuren beschikbaar zijn en lang vers blijven door hun grote waterinhoud. Het maakt begonia’s ook geschikt voor ieders terras, balkon of tuin. “Ze zijn er in veel vormen, prachtige kleuren en sinds kort ook in geurende variëteiten”, stoeft AVBS.
De begoniateelt is geconcentreerd in de streek rond Gent. Vandaag zijn er nog ongeveer 20 bedrijven, doorgaans familiebedrijven die op een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 80 hectare ieder jaar ongeveer 25 miljoen knollen produceren, goed voor 55 procent van de wereldproductie. Ongeveer 95 procent hiervan wordt geëxporteerd, waarvan 20 procent naar het Verenigd Koninkrijk en 10 procent naar de Verenigde Staten. De export naar Centraal- en Oost-Europa groeit en opvallend is de uitvoer naar Japan, waar men gek is van de begonia.
Meer info: Groen van bij ons
Beeld: VLAM