Beernem verstrengt gebruik publieke gronden: "Enkel voor plaatselijke landbouwers"
nieuwsHet West-Vlaamse Beernem heeft het toewijzingsreglement voor 330 hectare publieke gronden bijgesteld. De gemeente wil zich er zo van verzekeren dat de gronden enkel worden toegewezen aan plaatselijke landbouwers. Een tachtigtal zijn er actief en hebben één tot zeven hectare ter beschikking.
Publieke instellingen bezitten een aanzienlijk deel van de Vlaamse landbouwgrond, maar die wordt niet altijd toegewezen aan landbouwers. De afgelopen decennia zijn een aanzienlijk deel van deze gronden verkocht aan privéspelers, waardoor de trend van vertuining en verpaarding zich gestaag verderzet. “Op vlak van landbouw is een actief grondenbeleid vandaag opvallend afwezig”, stelde ILVO-onderzoeker Hans Vandermaelen eerder nog in VILT bij de opening van de expo ‘Gentse Gronden’.

Een boodschap die in de West-Vlaamse gemeente Beernem niet in dovemansoren valt. Het lokale bestuur heeft er een nieuw toewijzingsreglement gestemd voor zijn publieke gronden. Beverhoutsveld, een onbebouwd gebied van 550 hectare, is een drevenlandschap waarvan 330 hectare sinds jaar en dag wordt toegewezen aan plaatselijke landbouwers. Dit wil de gemeente koste wat kost zo houden.
Altijd bij de landbouwer
In de gemeenteraad van mei 2024 werd het toewijzingsreglement bijgestuurd. “We stelden vast dat gronden bij toewijzing niet altijd in handen dreigen te komen van landbouwers”, zegt schepen van Landbouw Claudio Saelens (cd&v). “Daarom hebben we onze voorwaarden strenger gesteld, waarbij enkel actieve landbouwers volgens de definitie van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in aanmerking komen voor toewijzing. Belangrijk is ook dat landbouwers zelf actief hun gronden moeten gebruiken. Zo wordt cultuurpacht beperkt tot één maal om de vier jaar. Landbouwers die 65 zijn en geen opvolger hebben, moeten hun gronden laten liggen.”
De aanpassing van het reglement werd goedgekeurd met meerderheid van cd&v, Groen en Vooruit. “Enkel N-VA Beernem stemde tegen, wat uiteindelijk niet verwonderlijk is”, volgens schepen Claudio Saelens, “Op Vlaams niveau is al duidelijk dat deze partij landbouw niet genegen is, op lokaal niveau is dit blijkbaar niet anders.”
“Inperking keuzevrijheid”
N-VA Beernem reageert dat de partij de landbouw wel degelijk genegen is. “Wij erkennen het belang van deze sector in onze gemeente en hebben elk voorstel ten gunste van onze landbouwers gesteund. En gaan dat ook in de toekomst doen”, zegt fractieleider Gijs Degrande (N-VA).
“Het huidig reglement werkt, dus het is gissen naar de aanleiding voor de aanpassing. Bovendien zijn de aanpassingen juridisch-technisch niet correct. Bij voorgaande aanpassingen werd door de juridische experten die het gemeentebestuur raadpleegde steevast gewezen dat de pachtwetgeving niet van toepassing is op het systeem van de gemeenteroden. Inhoudelijk zien we in de aanpassingen een inperking van de keuzevrijheid van de landbouwer-gebruiker, bijvoorbeeld wat betreft seizoenpacht. We denken dat de landbouwer dit best zelf kan bepalen en laten dat liever aan zijn of haar wijsheid over. Wij zijn geen voorstander van bijkomende beperkingen en regeltjes, vandaar dat wij de aanpassingen niet hebben gesteund. “
Voorbeeldig
Saelens ziet Beernem hier als ‘voorbeeld voor Vlaanderen’. Hij verwijst hoe binnen het gebied ook andere actoren actief zijn, zoals een jagersvereniging, het regionaal landschap, de Oostkustpolder en een agrobeheergroep. “Op minderwaardigere gronden wordt er ook aan natuurontwikkeling gedaan in samenspraak met lokale landbouwers. We werken ook samen rond koolstoflandbouw met lokale landbouwers. Verder willen we inzetten op buffering en extra infiltratie van hemelwater bij droogte door plaatsing van stuwen in het gebied. Dit is een model voor Vlaanderen hoe lokale besturen met hun eigendommen kunnen omgaan en landbouwers kunnen ondersteunen, rekening houdende met andere actoren”, aldus de Beernemse landbouwschepen.

Uitgespit: carbon farming
VILT TeeVeeBron: Eigen berichtgeving