Bayer trekt andermaal naar Amerikaanse Hooggerechtshof omtrent Roundup-rechtszaken
nieuwsDe Duitse chemiereus Bayer heeft vrijdag nogmaals een verzoek gestuurd naar het Amerikaanse Hooggerechtshof om een Roundup-veroordeling ongedaan te maken. Het is de derde keer dat Bayer probeert om het Hooggerechtshof zich over de kwestie te laten buigen.
In 2022 weigerde datzelfde Hooggerechtshof al twee keer om zich over individuele gevallen uit te spreken.
De nieuwe vraag komt er op initiatief van de nieuwe topman Bill Anderson en volgt op een weigering van het Hooggerechtshof van de staat Missouri om zich over de kwestie te buigen.
De inzet voor de Duitse chemiereus is groot aangezien er momenteel nog tienduizenden klachten lopen tegen het bedrijf omtrent het gebruik van de omstreden onkruidverdelger.
Tegenstrijdige regels en beslissingen
De fabrikant van Roundup vraagt het Hooggerechtshof nu of er een waarschuwing over het risico op kanker op het etiket van het product moet staan. Dat is een vereiste in sommige Amerikaanse staten, maar wordt verboden door de federale regelgeving.
De FIFRA-wet, die het gebruik van pesticiden reguleert, verbiedt staten expliciet om bijkomende gezondheidswaarschuwingen op te leggen, stelt Bayer. Het Amerikaanse milieuagentschap EPA is bovendien van mening dat glyfosaat, het voornaamste bestanddeel van Roundup, niet kankerverwekkend is, onderstreept het bedrijf.
Maar federale rechtbanken hebben echter tegenstrijdige beslissingen genomen, waardoor het nodig is dat het Hooggerechtshof zich uitspreekt.

Monsanto veroordeeld tot 1,5 miljard dollar in Roundup-rechtszaak
20 november 2023Concreet gaat het om een veroordeling uit oktober 2023 waarbij Bayer 1,25 miljoen dollar moet betalen aan John Durnell. Die heeft kanker ontwikkeld, die hij wijt aan de blootstelling aan het controversiële herbicide. In Missouri wordt een bijkomende waarschuwing voor de mogelijk kankerverwekkende stof vereist.
Het Duitse bedrijf, dat Monsanto in 2018 voor 63 miljard dollar overnam, bevindt zich al jaren in juridisch zwaar weer. Tot op de dag van vandaag heeft het al 132,6 miljoen dollar aan schadevergoeding moeten betalen. Daarnaast heeft het ook voor ongeveer tien miljard dollar aan minnelijke schikkingen uitbetaald.
Eind januari waren er nog 67.000 klachten lopende op een totaal van 181.000.

Bron: Belga