Bayer krijgt miljardenboete in Roundup-rechtszaak
nieuwsEen jury in de Amerikaanse staat Georgia heeft Bayer veroordeeld tot het betalen van 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan een man die beweert kanker te hebben gekregen door het gebruik van de onkruidverdelger Roundup. De zaak draait niet om het bewijs of de werkzame stof glyfosaat kankerverwekkend is, maar om de vraag of Bayer had moeten waarschuwen voor mogelijke risico’s. De agrochemische gigant heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.
Eiser John Barnes spande in 2021 een rechtszaak aan tegen Monsanto – inmiddels overgenomen door Bayer – en eiste schadevergoeding wegens zijn non-Hodgkin-lymfoom. Hij stelt dat hij de ziekte heeft ontwikkeld door blootstelling aan Roundup, dat de controversiële stof glyfosaat bevat. In 2015 classificeerde het International Agency for Research on Cancer (IARC), onderdeel van de WHO, glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend" (klasse 2A). In de Verenigde Staten wordt het gebruik van Roundup gereguleerd door het Environmental Protection Agency (EPA), dat glyfosaat als veilig beschouwt bij correct gebruik en de verkoop toestaat. Desondanks stellen duizenden rechtszaken dat glyfosaat non-Hodgkin-lymfoom veroorzaakt en dat Monsanto het publiek jarenlang niet heeft gewaarschuwd voor mogelijke gezondheidsrisico’s.
We geloven dat we in beroep sterke argumenten hebben om de uitspraak te vernietigen of op z'n minst de buitensporige schadevergoeding te verminderen
“Roundup vergiftigt mensen”
"Deze uitspraak bevestigt opnieuw dat Bayer weigert verantwoordelijkheid te nemen voor het vergiftigen van mensen met de giftige onkruidverdelger Roundup", stelde de advocaat van de klager. Bayer heeft echter laten weten het oneens te zijn met het vonnis. "We zijn ervan overtuigd dat we in beroep sterke argumenten hebben om deze uitspraak te laten vernietigen of op zijn minst de buitensporige en ongrondwettige schadevergoeding drastisch te verminderen", aldus het Duitse chemiebedrijf. Bayer benadrukte dat het er in eerdere zaken in is geslaagd schadevergoedingen in beroep met 90 procent te reduceren.
Miljardenprogramma om rechtszaken te schikken
Deze veroordeling is één van de grootste in een reeks rechtszaken tegen Bayer over Roundup. Sinds de overname van Monsanto wordt het bedrijf geconfronteerd met tienduizenden claims. In totaal zijn er al meer dan 177.000 rechtszaken aangespannen met betrekking tot het product. Bayer heeft 16 miljard dollar gereserveerd om zaken te schikken, zonder daarbij aansprakelijkheid te erkennen.
In België is het gebruik van glyfosaat streng gereguleerd. Sinds 2018 is het verboden voor particulieren, maar landbouwers en professionals mogen het onder bepaalde voorwaarden nog gebruiken.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga / ABC News