header.home link

Wegen en Verkeer belooft rottend bermmaaisel snel te verwijderen

18 november 2021

Het Agentschap Wegen en Verkeer betreurt de commotie die is ontstaan rondom de hopen rottend bermmaaisel op verschillende locaties aan de E40 in West-Vlaanderen. “Dit is een uitzonderlijke situatie, die wij betreuren en we zorgen ervoor dat het maaisel de komende dagen verwijderd wordt", aldus de woordvoerder van het agentschap.

Lees meer over:
Rik Dewaele, voorzitter Boerenbond-bedrijfsgilde Veurne_bermafval

Landbouworganisatie Boerenbond uitte woensdag haar ongenoegen over hopen bermmaaisel aan de E40 waarvan de rottingssappen uitlopen in beken. Laks optreden van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) of haar aannemers zouden demotiverend werken voor de boeren. “Het is ongelofelijk dat het bermmaaisel hier zomaar kan blijven liggen. Wij, landbouwers, worden bij de minste vervuiling zwaar beboet of krijgen maatregelen opgelegd via het mestactieplan (MAP), terwijl de Vlaamse overheid zelf haar eigen regels aan haar laars lapt”, liet Rik Dewaele van Boerenbond weten.

Uitgelicht
West-Vlaamse boeren maken zich boos over de manier waarom de Vlaamse overheid omgaat met gemaaid bermafval. Sinds enkele tijd krijgt Boerenbond meldingen binnen over bermmaais...
17 november 2021 Lees meer

AWV trekt het boetekleed aan. “Dit is een uitzonderlijke situatie, die wij betreuren. Het snel opruimen van bermmaaisel is een belangrijk onderdeel van ons ecologisch bermbeheer”, zegt een voordvoerder. De overheidsorganisatie, die verantwoordelijk is voor het bermbeheer, geef aan dat bermmaaisel normaal gezien maximaal zeven dagen na een maaibeurt mag blijven liggen, en niet meer dan een totaal volume van 100 m³ mag bereiken.

In het geval van deze locaties langs de E40 is er niet tijdig geruimd

- Woordvoerder AWV

Deze werkwijze werd in een overeenkomst gegoten met het Departement Omgeving en OVAM. “Dankzij deze tijdelijke 'depots' kan een aannemer efficiënter ruimen en hoeft hij niet heel de tijd op en af te rijden”, verklaart de woordvoerder. Het AWV doet voor het maaien van de bermen en het afvoeren van het maaisel een beroep op aannemers.

“In het geval van deze locaties langs de E40 is er niet tijdig geruimd”, erkent het AWV. De overheidsinstelling geeft aan de controle langs de E40 en omliggende gewestwegen op te gaan voeren en contact op te nemen met de betrokken aannemer. “We zorgen ervoor dat het maaisel de komende dagen wordt verwijderd.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek