header.home link

Recordoppervlakte aan natuur met bescherming

8 februari 2023

De teller van het aantal hectare natuurgebied onder effectief natuurbeheer in Vlaanderen staat voor het eerst hoger dan 100.000. “De oppervlakte natuur die we via natuurbeheer beschermen was nog nooit zo groot. Een goede zaak voor de bescherming en toegankelijkheid van onze natuur, maar we blijven ons inzetten om dit verder uit te breiden”, aldus Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA).

Lees meer over:

Gebieden onder effectief natuurbeheer zijn natuurgebieden met een reservaatstatus of gebieden met een goedgekeurd beheerplan. Die gebieden krijgen extra bescherming en worden streefdoelen opgelegd om de biodiversiteit te verhogen. Ze moeten bijvoorbeeld belangrijke leefgebieden en populaties van inheemse dieren en planten kunnen waarborgen. Tegelijk moet er ook een minimale toegankelijkheid voorzien worden, waarbij de bezoekers de draagkracht van het gebied niet aantasten wanneer ze de natuur ingaan. De gebieden worden beheerd door de Vlaamse overheid, door natuurverenigingen, door lokale besturen of door private eigenaars.

Op de valreep van vorig jaar heeft minister Demir de reservaatstatus van Vallei van de Zwarte beek in Limburg uitgebreid met 180 hectare, ofwel 270 voetbalvelden. Zo klokte Vlaanderen eind 2022 af op 100.509 hectare natuur onder effectief natuurbeheer. Dit is een stijging van 7.000 hectare in vergelijking met 2019. “Natuurbeheer staat centraal in het beleid. We maken er ruimte voor, we beschermen het en we blijven er in de toekomst op inzetten. Vlaanderen is misschien klein, maar de ambities op het vlak van natuur zijn groot”, aldus Demir.

Sinds 20 december 2022 valt dus ook natuurreservaat Vallei van de Zwarte Beek bij Beringen onder effectief natuurbeheer. De beekvallei heeft een oppervlakte van 1.094 hectare en is zo het grootste natuurgebied van Natuurpunt.

Uitgelicht
Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft onlangs ruim 34 hectare grond aangekocht in de regio Roeselare – Moorslede om er bos te planten. Behalve 1 hectare bestaand bos, gaat het...
14 december 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek