header.home link

33 ha West-Vlaamse landbouwgrond moet wijken voor bos

Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft onlangs ruim 34 hectare grond aangekocht in de regio Roeselare – Moorslede om er bos te planten. Behalve 1 hectare bestaand bos, gaat het allemaal om landbouwgrond. De landbouwers in de buurt vrezen dat de komst van het nieuwe natuurgebied een zware impact zal hebben op hun vergunningen.

14 december 2022  – Laatste update 14 december 2022 19:30
Lees meer over:

West-Vlaanderen is met een bebossingsindex van 2,3 procent de minst bosrijke provincie van Vlaanderen. Binnen de provincie zelf geldt de regio Roeselare – Moorslede als één van de bosarmste en dichtstbevolkte regio’s. De voorbije jaren deed Natuur en Bos al verschillende inspanningen om meer bos te realiseren in deze regio. “Met de recente aankoop van ruim 34 hectare te bebossen gronden doet we daar een serieuze schep bij, en realiseren we hiermee één van de grootste verwervingen in de recente geschiedenis”, klinkt het in een persbericht van het agentschap.

In de gemeente Moorslede heeft Natuur en Bos al 18 hectare in beheer in het Vierkavenbos. In 2021 werd een oppervlakte van 5,3 hectare verworven en aangeplant nabij de Koekuit in Moorslede, en werd de kiem geplant voor een nieuw domeinbos genaamd de Crasselhouckbossen. Deze bosjes vormen stapstenen tussen het westelijk gelegen Polygoonbos (Zonnebeke) en Vrijbos (Houthulst) en het oostelijk gelegen Bergmolenbos (Roeselare) dat nog in volle ontwikkeling is.

“Historische fout rechtzetten”

Uit oude topografische kaarten blijkt dat de regio rond de Koekuit in Moorslede bestond uit aaneengesloten bos dat grotendeels is verdwenen. “Door de overgebleven stukken bos en enkele dreven opnieuw met elkaar te verbinden kunnen relatief vlug nieuwe natuurwaarden ontstaan wat de biodiversiteit ten goede komt”, aldus ANB.

“Dit is één van de grootste aankopen die we tot nu toe hebben gedaan en we zetten zo ook een historische fout recht”, aldus Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA). “Zo zullen we de bestaande bossen opnieuw met elkaar verbinden via kleine bosjes en landschapselementen. Zo maken we niet enkel West-Vlaanderen, en Vlaanderen bij uitstek, groener en gezonder, maar houden we ook rekening met de wensen en visies voor de natuurinrichting van de regio.”

Het nieuwe natuurgebied kan een grotere impact hebben op hun bedrijf dan nu geweten is. Maar dat is een vraag waar vandaag niemand een antwoord op kan geven

Ann-Sophie Decroos - Boerenbond

Grote onzekerheid bij boeren

Alle aangekochte gronden zijn nog in landbouwgebruik, uitgezonderd 1 hectare bestaand bos. De voorbije maanden zijn alle gebruikers op de hoogte gesteld van de aankoopovereenkomst tussen de private eigenaars en Natuur en Bos. “Met een aantal van de landbouwers is een overeenkomst bereikt om de gronden vrij te krijgen zodat de eerste aanplantingen spoedig kunnen gebeuren. Met de andere pachters worden de onderhandelingen verdergezet”, aldus ANB.

Voor landbouworganisatie Boerenbond is het belangrijk dat er in het geval van zo’n “assertieve aankooppolitiek” steeds rekening gehouden wordt met de impact op het verdienmodel van de landbouwers. Maar omdat het veelal om gronden gaat die via seizoenspacht worden bewerkt, waarbij de boer dus niet de officiële pachter is, kan die economische impact niet helemaal in kaart gebracht worden.

Verder is het voor de landbouwers in de regio, in totaal gaat het om een tiental, bang afwachten hoe het gebied zal worden ingekleurd. “Stel dat het vengebied wordt, zou dat grote problemen kunnen geven voor hun vergunningen”, vertelt Ann-Sophie Decroos, die voor Boerenbond het dossier opvolgt. “In dat geval worden er verschillende randvoorwaarden aan gekoppeld, denk aan een beperking van ammoniakuitstoot die nefast kan zijn voor een natuurgebied.”

Decroos merkt dat de bezorgdheid onder de boeren heel groot is. “Ze vragen zich af of dit zomaar kan. Het antwoord daarop is jammer genoeg ‘ja’, want het gaat om niet-herbevestigd agrarisch gebied. Daarnaast kan het nieuwe natuurgebied een grotere impact hebben op hun bedrijf dan nu gekend of geweten is. Maar dat is een vraag waar vandaag niemand een antwoord op kan geven.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek