header.home link

Afvoer bermmaaisel door de Vlaamse overheid stuit op boerenkritiek

17 november 2021

West-Vlaamse boeren maken zich boos over de manier waarom de Vlaamse overheid omgaat met gemaaid bermafval. Sinds enkele tijd krijgt Boerenbond meldingen binnen over bermmaaisel dat lange tijd blijft liggen. De sappen afkomstig van het rottingsproces lopen ook beken in. De boeren wijzen op de strenge regels die voor hen gelden als het gaat om vergelijkbare puntvervuilingen.

Lees meer over:
Bermafval_Veurne

“Het is ongelofelijk dat het bermmaaisel hier zomaar kan blijven liggen. Wij, de landbouwers, worden bij de minste vervuiling zwaar beboet of krijgen maatregelen opgelegd via het mestactieplan (MAP), terwijl de Vlaamse overheid zelf haar eigen regels aan haar laars lapt.” Aan het woord is Rik Dewaele, de voorzitter van de Boerenbond-bedrijfsgilde Veurne.

Boerenbond ontving de laatste tijd vanuit Veurne, Koksijde en Gistel verschillende meldingen over rottend bermmaaisel langs polderwaterlopen ter hoogte van de E40. Er is effectief al sprake van rottingssappen die in de beek terecht komen. Navraag door Boerenbond wees uit dat deze werken uitgevoerd zijn op vraag van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Rik Dewaele, voorzitter Boerenbond-bedrijfsgilde Veurne_bermafval

“Het afval moet door AWV of de gecontracteerde aannemer sneller afgevoerd worden of het moet gestockeerd worden verder van waterlopen vandaan en op zo’n manier dat de rottingssappen niet kunnen wegsijpelen” stelt Michiel Van Robaeys van Boerenbond. Hij geeft aan dat een vergelijkende situatie zich enkele jaren geleden ook voordeed, maar dat het daarna lange tijd goed is gegaan. Tot dit najaar dus.

Overheidsgedrag demotiverend voor boeren

De landbouworganisatie heeft melding gemaakt van het probleem bij de Mestbank en de betrokken lokale gemeentebesturen. Het eist dat de afvalbergen snel verwijderd worden en wijst erop dat deze praktijken niet kunnen. “Onze landbouwers doen er dagelijks alles aan om puntvervuilingen te vermijden. Het is natuurlijk zeer demotiverend als de Vlaamse overheid wat verderop de inspanningen tenietdoet”, stelt Van Robaeys.

VILT heeft contact opgenomen met Agentschap Wegen en Verkeer, maar kreeg er niemand te pakken.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Boerenbond

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek