Aspergetelers kijken met ongeduld uit naar oogstseizoen
nieuwsNu het eindelijk wat warmer wordt, is de tijd rijp om Vlaamse asperges uit volle grond te oogsten. Bij de officiele opening van het seizoen gaven de Vlaamse aspergetelers het steekmes aan gewezen veld- en marathonloper én aspergeliefhebber Karel Lismont. Samen met Boerenbondsecretaris Peter Bruggen en leerlingen van het vijfde leerjaar ging hij op het veld van teler Eric Schoeters op zoek naar de eerste asperges.
Half april start traditioneel het nieuwe aspergeseizoen. Door de uitzonderlijke koude van de voorbije maand komt het seizoen dit jaar wat trager op gang. Om iedereen er op attent te maken dat het nu eindelijk zo ver is, nodigden de Vlaamse aspergetelers de pers uit in Olmen. Olympisch medaillewinnaar Karel Lismont ging samen met zo'n 30 leerlingen uit de Olmense school Klavertje 4 en genodigden op zoek naar de eerste asperges.
Asperges steken, doe je net op het moment dat het kopje van de groente boven de grond zou gaan steken. Er wordt een gleufje vrijgemaakt rond de asperge, om dan de asperge zorgvuldig en zo laag mogelijk met een speciaal mes af te snijden. Een asperge kan op één dag tot tien centimer groeien. Tot en met 24 juni, het feest van Sint-Jan, kan iedereen genieten van het witte goud. Wie te lang blijft oogsten, hypothekeert daarmee de productie van het volgende jaar.
Een dag eerder overhandigden de grootmeesters van het graaflijk genootschap van de Klein-Brabantse asperges enkele exemplaren van het witte goud aan gouverneur Cathy Berx en de andere deputatieleden. Zij zetten in de verf dat Puurs bekendstaat om zijn asperges. In Vlaanderen worden in totaal 204 hectare asperges geteeld. In de provincie Antwerpen (41 hectare asperges) situeren de teeltgebieden zich vooral in de streek rond Heist-op-den-Berg en Rijmenam. De teelt is in Limburg (115 hectare asperges) vooral geconcentreerd in het noorden van de provincie: Kinrooi, Bocholt, Peer en omliggende gemeenten.
De Vlaamse asperges die de voorbije dagen en weken in de winkelrekken lagen, zijn afkomstig van vervroegde teelt door middel van glazen serres of plastic tunnels. Een beperkt aantal aspergetelers maakt gebruik van een oude glasgroenteserre en speelt in op de hoge prijzen bij de start van het seizoen.
Aan het Nederlandse branchemedium AGF.nl vertelt Maarten Verhaegen van BelOrta dat de aanvoer van asperges tot nu toe mager uitvalt. "De serreproductie zit er zo goed als op en we zitten vol spanning te wachten op grotere producties vollegrondsasperges." Daarvoor moet de grond nu snel opwarmen. "Je kan het seizoen niet langer maken dan Sint-Jan, en mensen gaan asperges niet vaker op het menu zetten omdat het seizoen door de late start korter uitvalt", zegt een delegatie aspergetelers uit Kinrooi, die niet vrolijk wordt van de seizoenstart.
Wie meer dan alleen culinaire interesse heeft in asperges kan op 27 en 28 april afzakken naar de eerste Aspergefeesten in Kinrooi. Als ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland wil de gemeente zich de komende jaren echt profileren als een groentegemeente. Elke vrijdag kan je vanuit Kinrooise restaurants ook de Aspergebus nemen. Na een rondleiding op het veld toont de aspergeboer hoe ze deze groente wassen en sorteren. Als afsluiter van de uitstap wacht een aspergediner in drie gangen.
Meer info: Kinrooi evenementen 2013
Bekijk de foto's van de seizoenstart op de VILT-Facebookpagina.
Bron: eigen verslaggeving/Belga/AGF.nl