header.home link

Artsen Zonder Grenzen luidt de noodklok over groeiende voedselcrisis in Ethiopië

10 juni 2022

Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft donderdag aan de alarmbel getrokken over de groeiende voedingscrisis in de Afar-regio, in het noordoosten van Ethiopië. "Als we de overmatige mortaliteit in Afar en in andere delen van Ethiopië willen voorkomen, dan moet de humanitaire gemeenschap met spoed optreden", aldus AZG.

Lees meer over:
afrikahongerarmoedevoedselcrisiswereld-1250

"In het Dupti-ziekenhuis, het enige functionerende verwijzingsziekenhuis in de hele Afar-regio, zien we kinderen aankomen na uitermate lange en moeilijke reizen", getuigt Raphael Veicht, noodhulpcoördinator in de hoofdstad Addis Abeba. "Veel te veel van hen sterven binnen 48 uur, omdat ze te ziek en te ondervoed zijn om een kans op overleving te hebben."

Door de voedingscrisis nam het ziekenhuis dit jaar drie tot vier keer meer ernstig ondervoede kinderen op ten opzichte van vorig jaar. Ook de sterftecijfers van patiënten zijn duizelingwekkend hoog, in sommige weken meer dan 20 procent.

"In Afar hebben veel mensen niet eens toegang hebben tot de zeer minimale niveaus van gezondheidszorg, voedsel en water die nodig zijn om het menselijk leven in stand te houden", hekelt Veicht. Dat komt door recente conflicten, ontheemding, gebrek aan toegang tot gezondheidszorg, voedsel- en waterschaarste, en onvoldoende humanitaire hulp. 

Zo zou slechts twintig procent van de gezondheidsstructuren in de regio nog functioneel zijn. De rest is beschadigd, vernield, verlaten of heeft onvoldoende middelen. Artsen Zonder Grenzen roept daarom op om de humanitaire hulp in Afar op te schalen. "We zien nog maar het topje van de ijsberg, en het is nu al overweldigend. Dat is bijzonder angstaanjagend", besluit Veicht.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek