Antibioticaresistentie bij landbouwhuisdieren in Nederland stabiliseert

In de afgelopen decennia daalde, net zoals in België, de totale verkoop van antibiotica in de diergeneeskunde in Nederland. Deze trend gaat vrijwel altijd gepaard met een vergelijkbare afname van antimicrobiële resistentie. Maar onderzoekers aan de Wageningen Universiteit in Nederland merkten echter op dat de daling van de resistentie in hun laatste meting minder uitgesproken en in sommige gevallen afwezig was in vergelijking met voorgaande jaren.

3 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 december 2023 24:04 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Antibiotica worden in de veehouderij gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Maar bacteriën kunnen resistent worden tegen antibiotica. Onder meer overmatig en onjuist gebruik dragen hieraan bij. Om dit te beperken in België werd in 2011 het kenniscentrum over antibioticagebruik AMCRA opgericht en werd een visie met concrete doelstellingen opgesteld. Uit het laatste AMCRA-rapport, van deze zomer, blijkt dat bijna alle doelstellingen behaald of binnen handbereik liggen.

De totale verkoop van antibiotica in de diergeneeskunde daalde in België vorig jaar met 24,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. “Sinds de start van de monitoring in 2011, wordt ook steeds een algemeen dalende trend in België waargenomen in de prevalentie van antibioticumresistentie bij voedselproducerende diersoorten”, aldus Fabiana Dal Pozzo, coördinator bij AMCRA.

Ook in Nederland wordt het gebruik en de resistentie van antibiotica gemonitord. “Met de daling in de verkoop van antimicrobiële diergeneesmiddelen nam ook telkens de antimicrobiële resistentie bij dieren af. Maar deze dalende trend van antibioticaresistentie bij dieren is voor de meeste antibiotica gestabiliseerd”, merkte Kees Veldman, WUR-onderzoeker en hoofdredacteur van het MARAN-rapport, afgelopen week op. Het MARAN-rapport is een jaarlijkse publicatie bij onze noorderburen over antibioticaresistentie bij dieren.

Reden tot paniek?

“Persoonlijk denk ik van niet”, duidt Dal Pozzo. “Het feit dat de laatste meting afwijkt ten opzichte van de vorige periode, is nog geen reden tot paniek. De resultaten van de monitoring moeten geïnterpreteerd worden over een volledige periode gaande vanaf 2011, en niet op jaarbasis. Het is dus pertinent om een opmerking hierover te maken, zoals Dr. Veldam dit doet. Maar op dit moment kan men nog geen sterke conclusies trekken en zal er blijven gemonitord worden.”

Plateau

“Deels zou de stabilisatie verklaard kunnen worden door het beperkt aantal stalen die jaarlijks genomen worden bij de verschillende diersoorten. Een beter begrip van het tijdstip van staalname tijdens het jaar en de afkomst van de stalen zou ook kunnen helpen om de variatie tussen jaren te verklaren”, aldus Dal Pozzo. “In Nederland is het niveau van antibioticumresistentie bovendien al laag”, gaat Dal Pozzo verder. “Het zou me dus niet verwonderen dat men een “plateau” zou kunnen bereiken na een aantal jaren van sterke reductie. Een andere optie is dat de komende jaren nog steeds een reductie wordt gezien, maar minder uitgesproken.”

Recorddaling van verkoop en gebruik van antibiotica in diergeneeskunde
Uitgelicht
De verkoop van antibiotica in de diergeneeskunde daalde vorig jaar met een vierde ten opzichte van 2021. Bijna alle doelstellingen van het Antbioticumconvenant dat in 2024 ten...
27 juni 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek