Week van sensibilisering rond verantwoord antibioticagebruik focust op paardenhouders

Antibiotica kunnen nuttig zijn, maar worden een probleem bij overmatig gebruik. Hoewel de veehouderij het antibioticagebruik de afgelopen jaren fors heeft teruggeschroefd, blijven er nog steeds uitdagingen. Om dat onder de aandacht te brengen, is het van 18 tot 24 november de internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica. Dit jaar ligt de focus op de paardenhouderij.

21 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 november 2023 16:51 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
paard natuurlijke weide

De strijd tegen antibioticaresistentie is wereldwijd een prioriteit om de gezondheid van mensen, dieren en het leefmilieu te beschermen. Bij overdadig gebruik verliezen antibiotica hun nut, met alle gevolgen van dien. Dit gaat voor alle duidelijkheid niet enkel om wie individueel te veel antibiotica gebruikt. Als er te veel antibiotica in de wereld circuleert, passen bacteriën zich aan en worden ze resistent. Mensen die dan ziek worden met de betreffende bacterie, zullen moeilijker nog geholpen kunnen worden.

Bij landbouwdieren is er de afgelopen jaren al een flinke vooruitgang geboekt wat betreft het antibioticagebruik. De dierlijke sector formuleerde samen met de bevoegde federale overheden, het kenniscentrum antibiotica AMCRA en de sectororganisaties duidelijke en ambitieuze doelstellingen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. In België werd sinds 2011 een vermindering van de verkoop vastgesteld van 58,2 procent voor alle antibiotica. Het gebruik van kritisch belangrijke doelstellingen is met 82,7 procent gedaald. De met antibiotica gemedicineerde voeders zijn met 83,5 procent gedaald.

Ondanks deze mooie resultaten blijven er nog steeds uitdagingen. "Om die reden is de wereldwijde week rond de bewustwording over verstandig antibioticagebruik belangrijk", vertelt AMCRA. "Bewustmaking is één van de belangrijkste opdrachten om verandering aan te moedigen en te ondersteunen." Volgens het kenniscentrum moet de nadruk liggen op preventie en bioveiligheid, op kwaliteitsvolle dieren met een goede immuniteit, vaccinatie, de kwaliteit van voeder en water en het gebruik van alternatieve voor antibiotica.

De sensibiliseringscampagne in ons land focust zich dit jaar op paardeneigenaren. "Paarden vormen een belangrijk onderdeel binnen de gezelschapsdierensector, maar vragen ook als sportdier specifieke aandacht inzake verzorging", verduidelijkt AMCRA. "Sommige eigenaars grijpen te snel naar antibiotica wanneer hun dier een medisch probleem heeft."

Recorddaling van verkoop en gebruik van antibiotica in diergeneeskunde
Uitgelicht
De verkoop van antibiotica in de diergeneeskunde daalde vorig jaar met een vierde ten opzichte van 2021. Bijna alle doelstellingen van het Antbioticumconvenant dat in 2024 ten...
27 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek