Amerikaanse boeren krijgen ‘nieuwe’ landbouwminister

President Joe Biden heeft Tom Vilsack gekozen als hoofd van het Amerikaanse landbouwministerie USDA. Hij is een oude bekende voor de Amerikaanse landbouwers want ook tijdens de twee ambtstermijnen van Obama bekleedde hij die functie. De verwachting zijn alvast niet hoog gespannen. Veel mensen in de landbouwsector beschouwen zijn vorige ambtsperiode als buitengewoon zwak.

21 januari 2021  – Laatste update 21 januari 2021 12:41
Lees meer over:

Verschillende media verwachtten dat Amerikaanse landbouwers opnieuw in groten getale voor Trump zouden stemmen, zoals ze ook in 2016 deden. Boeren in Amerika kiezen in veel gevallen trouwens altijd voor de Republikeinen, ongeacht de kandidaat.

Ze stemden inderdaad veelal op Trump, ondanks dat hij in 2018 een handelsoorlog met China begon. Daardoor viel een belangrijke exportmarkt weg. In datzelfde jaar hief de regering-Trump 34 miljard dollar (ruim 28 miljard euro) aan importtarieven op Chinese goederen. China nam wraak door te heffen op Amerikaanse landbouwproducten: maar liefst 33% op sojabonen en 72% op varkensvleesproducten.

Eens de stemmen geteld waren, werd duidelijk dat de landbouwers dit keer een president uit de Democratische partij zullen krijgen. “Om een goede boterham te kunnen blijven verdienen, willen we ondersteuning van de nieuwe president en zijn landbouwminister”, klinkt het alvast bij de landbouwers.

Handel blijft belangrijk speerpunt

Vice-bestuursvoorzitter Dale Moore van de American Farm Bureau Federation zei onlangs dat handel een zorgenkindje blijft voor Amerikaanse boeren. Dat geldt zowel voor handel met landen grenzend aan de Stille Oceaan als landen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. “We hopen vooruitgang te kunnen boeken met de Europese Unie”, aldus Moore. “Een ander aandachtspunt is hoe we ervoor kunnen zorgen dat boeren toegang hebben tot een vast, legaal en paraat personeelsbestand. Dit is een continue uitdaging, waar we nog steeds oplossingen voor proberen te vinden.”

Ook voor de National Pork Producers Council is handel een speerpunt. “We willen graag samenwerken met de nieuwe regering”, zegt communicatieadviseur Rachel Gantz. “Een belangrijk onderwerp voor onze varkensboeren is het Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership (voortgekomen uit het Trans-Pacific Partnership) waar Amerika zich volgens ons weer bij aan zou moeten sluiten. Ook het versterken van de bioveiligheid aan onze grenzen om ervoor te zorgen dat Afrikaanse varkenspest en andere ziekten buiten de deur blijven, heeft onze aandacht.”

Bezorgdheid over belastingen

Amerikaanse boeren zijn bezorgd om de hogere belastingen en de nieuwe regels die de regering-Biden naar verwachting door zal voeren. Bidens ‘Plan for Rural America’ (Plan voor het Amerikaanse Platteland) baart boeren grote zorgen, want naast de andere ‘groene doelen’ is een speerpunt in dit plan om de Amerikaanse landbouw emissievrij te maken. “We vragen ons af wat dit voor ons betekent in een tijd waarin we al onder grote druk staan”, aldus de landbouwers.

‘Ja-knikker’ Tom Vilsack

President Joe Biden heeft Tom Vilsack gekozen als hoofd van het Amerikaanse landbouwministerie USDA. Dit was hij ook tijdens de twee ambtstermijnen van Obama. De reactie van de Amerikaanse landbouwsector en daarbuiten was erg negatief. George Goehl, directeur van People’s Action, een nationale organisatie voor maatschappelijk activisme, vond de benoeming ’afschuwelijk’. Hij noemde Vilsack een zakelijke ja-knikker en een lobbyist met een zwakke staat van dienst. “Vilsacks vorige ambtstermijn is er één doorspekt met fouten, van het vertekenen van gegevens over zwarte boeren en discriminatie tot het buigen voor grote bedrijven”, aldus Goehl. Hij voegt eraan toe dat ‘de USDA onder Vilsack toegaf aan landbouwlobbyisten en zakelijke belangen en op die manier een gouden kans verkwanselde om de vleesverwerkingsmonopolies te beteugelen’.

De Amerikaanse landbouw zal als eerste in de wereld emissievrij zijn

Joe Biden - President Verenigde Staten

“Tijdens de eerste termijn van Vilsack als hoofd van de USDA, legde het ministerie beslag op de goederen van zwarte boeren die klachten uit hadden staan over discriminatie”, voegt Goehl toe. “En Vilsack zelf? Die verliet zijn post bij de USDA een week voor zijn termijn afliep om als directeur van de US Dairy Export Council lobbyist te worden. Hij kreeg een salaris van zes nullen om hetzelfde falende beleid te implementeren als tijdens zijn ministerschap en om de wensen van zuivelmonopolies uit te voeren.”

Michael Stovall, oprichter van de organisatie Independent Black Farmers, stelde recentelijk in een artikel van Politico dat ‘Vilsack niet goed is voor de landbouwsector, punt’.

Plattelandsplan

Biden noemde Vilsack in december ‘de beste landbouwminister die ons land ooit gehad heeft’. “Hij  zal het plattelandsplan voor Amerika - dat hij mede heeft ontwikkeld in mijn campagneperiode - nu gaan uitvoeren”, aldus Biden. “Dat houdt in dat de Amerikaanse landbouw als eerste in de wereld emissievrij zal zijn en dat we tegelijkertijd nieuwe inkomstenbronnen voor boeren creëren door ze te betalen om hun land buiten gebruik te stellen en gewassen te planten die de bodem gebruiken om CO2 op te slaan.”

Vilsack zelf gaf aan dat de USDA de hoogste prioriteit geeft aan het helpen bij de bestrijding van de coronacrisis. “Als we uit deze crisis komen, hebben we de geweldige kans om de Amerikaanse landbouw zo te positioneren dat ze zowel in ons land als daarbuiten een leidende rol heeft in het tegengaan van klimaatverandering”, aldus Vilsack. “We zullen daarvan de vruchten plukken door de nieuwe, goedbetaalde banen die daarbij horen.”

Benoeming zorgt voor onrust

Dat zowel Vilsack als Biden met geen woord reppen over handel om de Amerikaanse landbouwsector te versterken, zorgt voor onrust onder Amerikaanse boeren. “Vilsack heeft ook niets gezegd over oplossingen voor het arbeidsprobleem dat boeren en verwerkers in heel Amerika dwarszit”, aldus de landbouwers.

Volgens Goehl had Biden Vilsack niet nog een kans moeten geven. “Biden had een doortastende, nieuwe richting voor plattelandsgemeenschappen en boeren in Amerika moeten uitstippelen, maar koos in plaats daarvan voor Vilsack”, reageert Goehl. “Het signaal dat hiervan uitgaat, is ‘meer van hetzelfde’”.

Of Vilsack zal luisteren naar de zorgen over zijn benoeming, zal nog moeten blijken. In een tijd waarin Amerikaanse boeren te maken hebben met krappe markten, Covid-restricties, dalende boerderijprijzen, arbeidsproblemen, faillissementen en meer, kunnen ze hier alleen maar op hopen.

Bron: Food&Agribusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek