header.home link

Amerikaans landbouwdepartement knalt verwilderde koeien neer vanuit helikopter

20 februari 2023

De Amerikaanse autoriteiten willen deze week zowat 150 losgeslagen verwilderde runderen in een natuurpark in de staat New Mexico neerschieten vanuit een helikopter. Dat meldt persagentschap Belga op basis van verschillende Amerikaanse media.

Lees meer over:
veeamerikaVS

De runderen leven in het Gila National Forest, een beschermd natuurgebied van 2,7 miljoen hectare groot, en zijn volgens opzichter Camille Howes agressief voor bezoekers en andere diersoorten. Bovendien vernielen ze de natuur in het park en veroorzaken ze watervervuiling.

Het vee werd er in de jaren ’70 van de vorige eeuw achtergelaten door een boer. "De dieren worden niet verzorgd door particuliere eigenaren, of gehouden of gefokt op een ranch voor meerdere generaties, en zijn dus niet gedomesticeerd," aldus de Forest Service in een persbericht. Het moeilijke terrein van het bos en de "wilde, niet meewerkende aard van de dieren" maken het levend vangen van het vee een uitdaging en gevaarlijk voor zowel de dieren als de betrokken mensen, staat nog te lezen in het bericht.

"Dit is een moeilijke beslissing geweest, maar de verwijdering van wilde runderen uit de Gila Wilderness is noodzakelijk om de openbare veiligheid, de habitats van bedreigde en met uitsterven bedreigde soorten, de waterkwaliteit en het natuurlijke karakter van de Gila Wilderness te beschermen”, stelt Camille Howes, Gila National Forest Supervisor.

De operatie wordt geleid door het Amerikaanse landbouwdepartement (USDA) en zal vier dagen lang duren. Burgers wordt gevraagd om het gebied vanaf komende donderdag te vermijden.

Het Gila National Forest ondervindt al jaren problemen met verwilderde runderen. In totaal zijn er al 211 dieren afgemaakt.

Bron: Belga / CNN

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek