Alpro in handen van Amerikaanse Dean Foods

Voedingsgroep Vandemoortele verkoopt zijn sojadivisie Alpro aan het Amerikaanse Dean Foods voor 325 miljoen euro. Daarover hebben beide partijen een akkoord bereikt, zo maakten ze maandag bekend. De overname zou tegen het derde kwartaal afgerond kunnen worden. Alpro is de Europese marktleider voor voedingsproducten op basis van soja.
15 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Voedingsgroep Vandemoortele verkoopt zijn sojadivisie Alpro aan het Amerikaanse Dean Foods voor 325 miljoen euro. Daarover hebben beide partijen een akkoord bereikt, zo maakten ze maandag bekend. De overname zou tegen het derde kwartaal afgerond kunnen worden. Vandemoortele maakte begin dit jaar bekend dat het een koper zocht voor Alpro, de Europese marktleider voor voedingsproducten op basis van soja.

De sojadivisie komt dus in handen van Dean Foods, een van de grootste voedings- en drankenbedrijven van de Verenigde Staten. Onder meer Unilever en het Finse Raisio (bekend van Benecol) werden ook als potentiële kopers genoemd. Met Alpro halen de Amerikanen een bedrijf binnen dat in 2008 een omzet realiseerde van 260 miljoen euro. Alpro telt productie-eenheden in België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland, en stelt ongeveer 750 medewerkers tewerk.

De transactie "maakt van Dean Foods een duidelijke wereldleider met een jaarlijkse retailverkoop van meer dan 1 miljard dollar in de aantrekkelijke markt van de sojadrinks en gerelateerde producten", zegt Gregg Engles, voorzitter en CEO van Dean Foods, in een persbericht. "We zien grote kansen om met de collectieve sterkte van de twee bedrijven op de globale sojamarkt onze groei te versnellen". Alpro zal geleid worden als een afzonderlijke Europese afdeling.

De verkoop van zijn sojadivisie is het gevolg van een strategiewijziging bij Vandemoortele. De groep gaat zich toeleggen op haar activiteiten voor professionele en industriële klanten: Frozen Bakery (diepvriesbakkerij) en Margarines & Fats (margarine en vetten). Deze activiteiten vertegenwoordigen samen 80 procent van de groepsomzet. Alpro, dat gericht is op de eindconsument, paste niet in de koerswijziging.

Bij Vandemoortele luidt het dat de verkoop aan Dean Foods "de beste kansen biedt voor toekomstige groei, zowel voor onze activiteiten Frozen Bakery en Margarines & Fats, die zo over de noodzakelijke middelen zullen beschikken om hun expansie in Europa voort te zetten, als voor Alpro en haar medewerkers, die een sterk Europees platform bieden aan Dean Foods", aldus Jean Vandemoortele, de voorzitter van het directiecomité van de groep Vandemoortele.

Vandemoortele verwacht in 2009 - zonder Alpro - een omzet van 1,1 miljard euro. Het zal na de verkoop 4.800 werknemers tellen in twaalf landen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek