"Alpaca is ideaal boerderijdier"

Koen Coppieters en Hilde Colman stammen allebei uit een landbouwfamilie en zelf wilden ze ook in de boerenstiel stappen, zij het in bijberoep. "We hebben enkele vleeskoeien, maar zochten een alternatief", vertelt het echtpaar uit Lokeren. "In Planckendael zagen we alpaca's en daar hebben we ons verder over geïnformeerd. Het blijken ideale boerderijdieren te zijn".
28 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Koen Coppieters en Hilde Colman stammen allebei uit een landbouwfamilie en zelf wilden ze ook in de boerenstiel stappen, zij het in bijberoep. "We hebben enkele vleeskoeien, maar zochten een alternatief", vertelt het echtpaar uit Lokeren. "In Planckendael zagen we alpaca's en daar hebben we ons verder over geïnformeerd. Het blijken ideale boerderijdieren te zijn".

Koen en Hilde huisvesten momenteel een vijftiental alpaca's en willen dat aantal nog verder opdrijven. "We hopen naar vijftig moederdieren te kunnen groeien", zegt Hilde in de Gazet van Antwerpen. "We zullen veel promotie moeten voeren, zoals de landbouwscholen contacteren en agrarische bedrijfsleiders uitnodigen om een kijkje te komen nemen. Ik denk dat we die snel kunnen overtuigen om alpaca's aan te schaffen".

"Aan alpaca's kan je iets verdienen", weet de deeltijdse boerin. "De wol is zacht als zijde en bevat geen vetstoffen waar veel mensen allergisch op reageren. Omdat de wol zeldzaam is, krijgen we er een goede prijs voor, zo'n 28 euro per kilogram". Vandaag zijn vooral hobbyisten die de wol kopen om ermee te breien of te vilten, maar Hilde is ervan overtuigd dat de vraag snel zal stijgen van zodra iedereen overtuigd raakt van de kwaliteit.

"Daarnaast mikken we voor onze verkoop ook op industriële bedrijven. Zo'n alpaca is ideaal om een grasterrein rond het bedrijf te onderhouden en bovendien is het mooi om zien. Mooier dan een ezel en ze maken 's ochtends geen kabaal. Ook kinderboerderijen zien we als toekomstige klanten. We hebben zelf drie kinderen en merken dat alpaca's heel diervriendelijk zijn", luidt het.

Met stamboom kost een merrie zo'n 8.000 euro, een hengst is iets duurder. "Dat lijkt veel geld, maar de dieren zijn het waard", meent de alpacafokster. "Ze vragen weinig verzorging, zijn niet geneigd te ontsnappen en worden tot 25 jaar oud. Hun vlees is eetbaar, maar ik vind ze te lief om op te eten". De alpaca is nauw verwant aan de lama. Zijn natuurlijke biotoop is het Andesgebergte in Zuid-Amerika.

Meer informatie: Alpaca Lokeren 

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek