Alle Vlaamse gemeenten krijgen een landbouwpaspoort

Wil je weten hoeveel koeien er in jouw gemeente grazen? Hoeveel appelen of peren er bij jou in de buurt aan de bomen hangen? Welke teelten er in jouw gemeente populair zijn? “Deze en veel andere gegevens kan je terugvinden via provincies.incijfers.be”, laten de vijf Vlaamse provincies weten in een gemeenschappelijk persbericht. “Met enkele klikken kan je alle info over je gemeente terugvinden in het gloednieuwe landbouwrapport.”

18 juni 2021  – Laatste update 18 juni 2021 23:40
Lees meer over:

De kennistool provincies.incijfers.be werd in het leven geroepen door de vijf Vlaamse provincies. In enkele klikken kan je kerncijfers, grafieken en tabellen over verschillende statistische sectoren zoals bevolking, werk en economie, onderwijs, wonen, zorg, klimaat en landbouw… opvragen. De data kan over verschillende jaren én verschillende gebiedsniveaus (gemeente, provincie, arrondissement) worden vergeleken en op een visuele manier worden gegroepeerd.

De site bevat ook kant- en-klare rapporten zoals het landbouwrapport.  “Aan de hand van tabellen en grafieken worden daarbij een aantal indicatoren en relevante evoluties dieper uitgelicht”, legt Limburgs gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Inge Moors (CD&V) uit. “Dat maakt het landbouwrapport tot een interessant en vooral bruikbaar instrument voor beleidsmakers, middenveldorganisaties en iedereen die betrokken is bij de Limburgse land- en tuinbouw.”

Landbouwpaspoort

Via enkele muisklikken kan je zelf een gebied selecteren. “Via tabellen, grafieken en kaarten kan je die dan vertalen naar een groot publiek”, klinkt het bij de provincies. “Dankzij de grafieken zie je in een oogwenk waarin het gebied uitblinkt en verschilt. Als een soort paspoort.”

oppervlakte  2020 - Bierbeek

Regionale verschillen

In de veeteelt zijn er sterke regionale verschillen. Zo herbergt de provincie West-Vlaanderen het hoogste aantal dieren, zowel voor varkens, runderen als kippen. Wat betreft kippen staat de provincie Antwerpen mee aan de kop. Meer gedetailleerd zien we een hoge concentratie runderen vooral rond Brugge, de Westhoek, het Meetjesland en in het noorden van de provincies Antwerpen en Limburg. Nog opvallend: bij de runderen zien we de laatste jaren steeds meer melkkoeien en minder zoogkoeien.  Bij de varkens is er de laatste jaren een duidelijke afname.

varkens  - Vlaams Gewest

Wist je dat…

  • Diksmuide de grootste oppervlakte grasland heeft ? Ruim 5.000 hectare of een gebied dat groter is dan het Zoniënwoud.

  • je in Hoogstraten de meeste aardbeien kan vinden? 380 hectare of bijna 600 voetbalvelden.

  • Sint-Truiden koploper is bij het pit- en steenfruit, zowel voor appels, peren als kersen? Samen meer dan 2.000 hectare.

  • Wetteren de grootste oppervlakte sierteelt en boomkwekerijen telt? Maar liefst 300 hectare.

  • Hoegaarden het hoogste percentage aan akkerbouw heeft? Op bijna 2/3 van het grondgebied staan akkerbouwteelten.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek