Agrohandel houdt goed stand in 2020

De invoer van agrarische producten in Vlaanderen bedroeg 32,6 miljard euro in 2020 en de uitvoer omvatte 38,9 miljard euro. Dat levert een handelsoverschot op van 6,3 miljard euro. Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van landbouwproducten bedraagt telkens 85 procent. Dat blijkt uit het agrohandelsrapport van het Departement Landbouw en Visserij. “De agrohandel heeft de coronacrisis relatief goed doorstaan”, zegt minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V). 

22 juli 2021  – Laatste update 22 juli 2021 16:46

De agrohandel is vorig jaar minder hard getroffen door de coronacrisis dan de totale Vlaamse handel. De totale uitvoer van goederen slonk in 2020 met 8 procent, de invoer met 10 procent. Wat de agrarische producten betreft, daalde de uitvoer met 0,8 procent, terwijl de invoer met 1,6 procent steeg. De agrovoedingsketen bleef als essentiële sector op volle toeren draaien, maar de vraag naar bepaalde producten verminderde, bijvoorbeeld door de gedwongen sluiting van de horeca. Sommige markten raakten daardoor tijdelijk verstoord.

0

minder uitvoer van landbouwproducten in 2020

0

meer invoer van landbouwproducten in 2020

Zuivelproducten lieten in 2020 de grootste invoer- en uitvoerwaarde optekenen. Cacaoproducten, vers vlees, aardappelbereidingen, bier en banketbakkerswerk waren belangrijke exportproducten en noteerden elk een handelsoverschot van meer dan een miljard euro. Ook diepvriesgroenten, landbouwmaterieel, meststoffen, veevoeders en bestrijdingsmiddelen waren sterke exportproducten. In vergelijking met 2019 is de uitvoer van veevoeders, diepvriesgroenten, verse groenten en bier er in 2020 op vooruitgegaan. 

Export vooral naar Europese landen

Liefst 82 procent van de export van landbouwproducten ging naar de 28 lidstaten van de Europese Unie (EU-28). Nederland is de voornaamste afzetmarkt (7,6 miljard euro), kort gevolgd door Frankrijk (7,5 miljard euro). In 2019 stond Frankrijk nog op de eerste plaats. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk prijken op de derde en vierde plaats. De twee voornaamste niet-Europese klanten zijn de Verenigde Staten en China, grote afnemers van respectievelijk bier en vlas.

Nederland exporteert voor 9,6 miljard euro aan agrohandelsproducten naar Vlaanderen en is daarmee veruit onze belangrijkste leverancier, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. 27 procent van de geïmporteerde producten komt van buiten de EU-28.

Het zijn ons land- en tuinbouwers die de basis van deze industrie vormen

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw

Vlaanderen boekt het grootste agrohandelsoverschot met het Verenigd Koninkrijk, toen nog lid van de EU. Duitsland en Frankrijk staat op plaatsen twee en drie. De totale invoer uit het VK daalde sterk, terwijl de uitvoer stabiel bleef. “Mogelijk speelt er een pre-brexiteffect, een teruggang van de handel door onzekerheid over en anticipatie op een daadwerkelijke brexit”, stelt het rapport. Met Nederland, Brazilië en Ivoorkust is er een stevig handelstekort. Nederland is bovendien het enige EU-land, waarmee Vlaanderen een handelstekort heeft.

Vlaanderen is een netto-importeur van visserijproducten. De invoerwaarde lag vorig jaar op 1,6 miljard euro, de uitvoer op 882 miljoen euro.

Het positieve saldo wijst erop dat de Vlaamse agrovoedingssector toegevoegde waarde creëert. We voeren veelal onbewerkte bulkproducten in en voeren in grotere mate meerwaarde-producten uit. “de agro-voedingsketen is in Vlaanderen een belangrijke sector”, aldus Crevits. “Onze kwalitatieve voedingsproducten worden in de ons omringende landen gesmaakt en het zijn ons land- en tuinbouwers die de basis van deze industrie vormen. Dat resulteert in een belangrijke meerwaarde voor onze economie, waaronder voor onze havens in Antwerpen en Zeebrugge. Daarenboven staat de sector garant voor meer dan 135.000 jobs.”


De Vlaamse agrohandelscijfers zijn een weergave van de rechtstreekse in- en uitvoerbewegingen van goederen tussen twee landen op basis van gegevens van de Nationale Bank van België (NBB) en de Comext-databank van Eurostat. Van ingevoerde producten is het aandeel dat doorgevoerd wordt naar andere landen niet bekend.

Het rapport is beschikbaar op: De Vlaamse agrohandel in 2020 | Landbouw & Visserij

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek