Agrofront roept op tot respect voor de moslimcultuur

Hoewel het Offerfeest zonder veel incidenten verliep, zorgde de aanwezigheid van Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch voor enige beroering. Hij verweet de moslims gebrek een hygiëne en het loochenen van hun eigen halal-regels. Het Agrofront, dat de 3 grootste Belgische landbouworganisaties groepeert, riep in een reactie op tot respect voor de moslimcultuur.
28 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Hoewel het Offerfeest zonder veel incidenten verliep, zorgde de aanwezigheid van Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch voor enige beroering. Hij verweet de moslims gebrek een hygiëne en het loochenen van hun eigen halal-regels. Het Agrofront, dat de 3 grootste Belgische landbouworganisaties groepeert, riep in een reactie op tot respect voor de moslimcultuur.

Het Offerfeest van de moslims in ons land verliep vrijdag zonder noemenswaardige incidenten. Naast de officiële slachthuizen werden hiervoor ook tachtig tijdelijke slachtplaatsen ingericht. In het Antwerpse Lier trokken allochtonen massaal naar de boerderij van Alfons Dries om ritueel hulde te brengen aan Allah.

Boer Alfons was tien jaar geleden naar eigen zeggen de eerste organisator van rituele slachtingen in Vlaanderen. Hij kreeg daarbij de steun van de stad Lier en de lokale moslimgemeenschap. Ook dit jaar deed hij goede zaken. Van de 350 schapen die werden gekeeld, waren er 280 voor moslims bestemd.

In Antwerpen zelf hebben bijna 4.500 moslimgezinnen een schaap geofferd in een van de slachtplaatsen in de stad. Daar werden om en bij de 2.500 schapen en 170 rinderen ritueel gekeeld. Gaia-topman Michel Vandenbosch, die in de slachtinstallatie op Park Spoor Noord aanwezig was als voorzitter van de Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen, was niet te spreken over de rituele slachtingen.

"De moslims leven hun eigen halal-voedingsvoorschriften niet eens na. Ze zeggen dat een schaap niet mag zien hoe een van zijn lotgenoten gekeeld wordt. De schapen konden dat echter perfect zien". Ook de hygiëne liet volgens hem te wensen over. "Als in een frituur een spatje bloed wordt gevonden dan sluit het Voedselagentschap de zaak. Hier liggen de organen gewoon tussen het vlees in een bloedbad". De Adviesraad zal de stad adviseren om volgend jaar verdoving op te leggen, aldus nog Vandenbosche.

"Ik heb respect voor de mensen van Gaia, maar zij moeten ook respect hebben voor ons geloof", zegt gediplomeerd ritueel slachter Ismayil Haki Atmaca. "We slachten al duizenden jaren op deze manier ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim".

Ook het Agrofront, die de 3 grote Belgische landbouworganisaties ABS, Boerenbond en het FWA groepeert, heeft maar weinig begrip voor Vandenbosch. "We veroordelen de stemmingsmakerij die erop gericht is om mensen emotioneel te beïnvloeden en afkerig te maken van vlees. Rituele slachtingen zijn in tijd en in aantal zeer beperkt", luidt het in een gezamenlijke persmededeling.

"De wetgeving zal binnenkort trouwens opnieuw onder de loep genomen worden. De FOD Dierenwelzijn heeft immers een werkgroep opgericht die bestaande regels rond de productie van halalvlees zal evalueren en eventueel zal bijsturen. Hierbij wordt ook de wetenschap betrokken".

Het Agrofront pleit voor het garanderen van dierwaardige slachtmethodes, en voor een halalvlees-wetgeving die de uitzondering vormt in de algemene slachtreglementering.

Bron: Het Nieuwsblad//De Morgen/eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek