nieuws

Afrikaanse boeren op inlevingsverblijf in België

nieuws
Salif Ouédraogo (31), boer in de woestijn van Burkina Faso, ziet voor het eerst de zee dankzij Broederlijk Delen. De organisatie heeft tien Afrikanen uitgenodigd om kennis te maken met het leven zoals het hier is. Salif is behalve projectleider ook leerkracht alfabetisering en landbouwconsulent. In de Sahel, waar Salif ervoor zorgt dat zestien dorpen samenwerken tegen de verwoestijning van hun velden, is er de helft van het jaar te weinig water. "We bouwen dijken om het overtollige water dat in het regenseizoen valt, te bewaren", legt hij uit.
13 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
"De zee... Dat is zoveel water. Indrukwekkend", zegt Salif Ouédraogo (31), boer in de woestijn van Burkina Faso, terwijl hij op de dijk van Oostende staat. Hij ziet voor het eerst de zee dankzij Broederlijk Delen. De organisatie heeft tien Afrikanen uitgenodigd om kennis te maken met het leven zoals het hier is. Salif is behalve projectleider ook leerkracht alfabetisering en landbouwconsulent. In de Sahel, waar hij ervoor zorgt dat zestien dorpen samenwerken tegen de verwoestijning van hun velden, is er de helft van het jaar te weinig water.

"We bouwen dijken om het overtollige water, dat in het regenseizoen valt, te bewaren voor het droge seizoen", legt hij uit. Salif is uitgeroepen tot Manager van het Jaar door Trends en Broederlijk Delen omwille van dat project. "Als de tijd van de regen komt in de Sahel, dan wordt het ook heel warm. Het is vreemd om hier in België te zijn, waar het regent als het koud is. Ik hou van de regen, maar niet van de kou hier. In Burkina Faso wordt het niet kouder dan negentien graden".

Dat is één van de nadelen die Salif ziet aan in België wonen: je hebt alles, behalve tijd voor elkaar. "Wij moeten wel samenwerken, want onze problemen zijn zo groot dat we zelf niet kunnen oplossen. Jullie hebben kleine problemen, die je zelf kunt oplossen. Daarom zijn jullie individualistischer. Al ben ik jaloers als ik zie hoe Vlaamse boeren dankzij hun machines meer dieren kunnen houden en meer land kunnen bewerken, ik zie wel dat alles zijn nadelen heeft".

Een van de beste dingen die Salif in België ontdekte, is witloof. "Ik heb witloof gegeten met kaassaus en hesp, zo lekker! Ik ga witlofzaad meenemen naar de Sahel en zien of ik het daar niet kan planten". Witlof in de Sahel, kan dat wel? "Het is een experiment, misschien hebben we te weinig water om het goed te laten groeien. Maar het is de moeite van het proberen waard", vindt Salif.(MP)

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek