ABS lanceert campagne tegen ontbossing Amazonewoud

De boodschap van landbouworganisatie ABS is eenvoudig: wil je de ontbossing van het Amazonewoud stoppen, dan volstaat het om lokale producten te kopen. Je hoeft er zelfs geen vlees of zuivel voor laten. Meer nog: de Belgische vleessector doet er al decennia alles aan om het Amazonegebied te beschermen. ABS lanceert de campagne omdat de landbouw, en voornamelijk de vlees- en zuivelsector, te vaak nog ten onrechte geviseerd worden in de klimaatopwarming en de ontbossing van het Amazonewoud.

11 december 2020  – Laatst bijgewerkt om 11 december 2020 10:37
Lees meer over:
kooplokaal-amazone-abs-1250

In het debat rond de klimaatopwarming en de ontbossing van het Amazonewoud wijst men voortdurend de vinger naar de veehouderij en vleessector. Ook in België. “Nochtans zetten landbouwers en voederbedrijven in België zich als decennia hard in voor het behoud en de bescherming van het Amazonewoud”, stelt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.

Het Algemeen Boerensyndicaat wil daarom de Belgische consument, die wakker ligt van de problemen in het Amazonewoud, een duidelijk antwoord bieden via een nieuwe campagne: Red het Amazonewoud, Koop Lokaal!

Wie lokale producten vlees- of zuivelproducten koopt, kan er dus zeker van dat zijn of haar keuze onder geen beding bijdraagt aan verdere ontbossing van het Amazonegebied. “Die garanties bieden we in de eerste plaats door onze dieren voornamelijk voer van eigen akker te geven”, vertelt Wouter, een veehouder uit de Vlaamse Ardennen. “Een rund in België eet 80 tot 85 procent sojavrij ruwvoeder. Dit wordt aangevuld met mengvoeders die onder andere sojaschroot bevatten - een restproduct van de productie en verwerking van sojaproducten voor menselijke consumptie. Op deze manier dragen onze veehouders bij aan de circulaire economie.”

We zijn een erg klein land, maar hebben een rijke landbouw. Het zou jammer zijn dat je kiest voor eten dat duizenden kilometers heeft moeten reizen voor het op je bord belandt

Hendrik Vandamme - ABS-voorzitter

Langetermijnverbintenis van de sector

“In België verbinden we ons er al decennia toe om geen soja te kopen van sojahandelaren die samenwerken met boeren die het Amazonewoud kappen, slavenarbeid gebruiken of gronden van de inheemse bevolking bedreigen”, aldus Vandamme. “En daar stopt het niet: de landbouw- en diervoedersector van bij ons investeren al jaren in lokale, biologische en duurzame sojateelt, het hergebruik van sojaproducten en het gebruik van bij- en restproducten uit de voedsel en biobrandstofindustrie als alternatief voor soja. Zo hebben we zeker geen soja uit de Amazone nodig.”

België staat al aan de absolute wereldtop op vlak van voedselveiligheid én duurzaamheid. “Maar met het oog op de toekomst blijven we voortdurend zoeken om de zaken nog beter te doen”, gaat Vandamme verder. “We zijn sowieso een erg klein land, maar een land met een rijke landbouw en veehouderij. We hebben ongelooflijk veel lekkere producten die op een paar kilometer van je deur geproduceerd of gecultiveerd worden. Het zou jammer zijn dat je kiest voor eten dat honderden of duizenden kilometers heeft moeten reizen voor het op je bord belandt.”

Voor Vandamme is het belangrijk dat de Belgen weten dat onze landbouw en veehouderij actief meedenkt over hoe de prangende problemen de wereld uit geholpen kunnen worden. “Er wordt te vaak informatie verspreid over onze lokaal geproduceerde voeding die helaas veel fouten bevat. Daarom dat we nu zelf de stap nemen de consument te informeren over wat we allemaal samen kunnen doen om het Amazonewoud te redden…en dat doe je door gewoon lokaal te kopen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek